Piata interna a gazelor se deschide complet de la 1 ianuarie, pentru consumatorii noncasnici

Miercuri, 03 Ianuarie 2007, ora 10:14
980 citiri

Piata interna a gazelor naturale se va deschide integral pentru consumatorii noncasnici incepand cu data de 1 ianuarie 2007, potrivit unei Decizii a presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale, publicata in Monitorul Oficial din 27 decembrie 2006.

Astfel, consumatorul noncasnic care doreste sa isi exercite eligibilitatea poate incheia contracte negociate de cumparare a gazelor naturale cu orice furnizor licentiat, fara indeplinirea niciunei alte formalitati administrative. De asemenea, consumatorul noncasnic care isi exercita eligibilitatea nu are dreptul sa deruleze simultan un contract de furnizare reglementata si un contract negociat pentru acelasi loc de consum si are obligatia de a denunta contractul de furnizare reglementata, inainte de a incepe derularea contractelor incheiate in calitate de consumator eligibil.

Consumatorul noncasnic are dreptul ca, ulterior perioadei in care si-a exercitat calitatea de consumator eligibil, sa solicite furnizorului care, potrivit licentei, deruleaza astfel de contracte in aria unitatii administrativ-teritoriale unde consumatorul noncasnic isi are sediul, incheierea unui contract de furnizare reglementata a gazelor naturale. Solicitarea se inainteaza furnizorului cu minimum 30 de zile inaintea datei preconizate de incepere a contractului de furnizare reglementata. Furnizorul caruia i s-a inaintat o solicitare de incheiere a unui contract de furnizare reglementata a gazelor naturale nu are dreptul sa refuze incheierea unui astfel de contract, cu exceptia cazului in care incheierea unui astfel de contract afecteaza semnificativ indeplinirea obligatiilor asumate prin contractele de furnizare reglementata deja in derulare.

Orice refuz privind incheierea unui contract de furnizare reglementata trebuie justificat consumatorului noncasnic in cel mult 10 zile de la inregistrarea solicitarii. In acelasi termen, furnizorul are obligatia sa transmita ANRGN o notificare a refuzului, impreuna cu justificarea transmisa consumatorului noncasnic care a solicitat incheierea contractului.

Operatorul sistemului de distributie care, potrivit licentei, asigura serviciul de distributie a gazelor naturale in aria unitatii administrativ-teritoriale unde consumatorul noncasnic isi are sediul are obligatia ca, la cererea consumatorului noncasnic sau a unui tert desemnat de acesta, sa ii puna la dispozitie, cu titlu gratuit, informatiile privind capacitatea rezervata si consumul lunar inregistrat in ultimele 12 luni.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)