Polonezii au anuntat ca nu mai cumpara gaze de la rusi, dupa ce le expira contractul

Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 14:05
4842 citiri
Polonezii au anuntat ca nu mai cumpara gaze de la rusi, dupa ce le expira contractul
Foto: Arhiva Business24.ro

Cea mai mare companie poloneza de gaze, PGNiG, a anuntat vineri ca a notificat grupul rus Gazprom ca nu intentioneaza sa extinda pe termen lung contractul privind furnizarea de gaze naturale, care expira la finalul lui 2022, transmit DPA si Reuters.

Reprezentantii Gazprom nu au raspuns solicitarilor Reuters de a comenta informatia.

Autoritatile de la Varsovia anuntasera anterior ca nu intentioneaza sa mai cumpere gaze de la Gazprom dupa 2022, dar acordul semnat in 1996, cunoscut drept "contractul Yamal", cerea ca partile sa-si trimita declaratii oficiale privind viitoarea cooperare, cu trei ani inainte de expirarea contractului.

Mai mult de jumatate din gazele naturale vandute de PGNiG vin de la grupul rus Gazprom, dar compania poloneza a luat masuri pentru reducerea dependentei de firma ruseasca deoarece considera conditiile din acordul Yamal nefavorabile.

Compania de stat PGNiG a informat ca dupa 2022 va avea asigurata securitatea furnizarilor datorita contractelor incheiate privind achizitionarea de gaze naturale lichefiate (LNG) si gaze naturale de la zacamintele din Marea Nordului.

In prezent Polonia importa gaze naturale din Norvegia si gaze naturale lichefiate din Qatar si SUA.

#Gazprom contract Polonia, #gaze rusia , #Gaze naturale