Polonia ar putea ingropa industria gazelor de sist cu o taxa de 80% pe profit

Marti, 21 Mai 2013, ora 17:45
1661 citiri
Polonia ar putea ingropa industria gazelor de sist cu o taxa de 80% pe profit

Polonia ar putea frana dezvoltarea industriei gazelor de sist, cu un potential urias in acest stat, dupa ce mai multe investitii au esuat, iar guvernul a transmis semnale ca va impune conditii dure investitorilor straini, inclusiv o taxa de 80% pe profiturile generate.

Dintre cele 39 de proiecte de explorare planificate pentru acest an, pana in luna mai au fost initiate numai doua, potrivit datelor Ministerului Mediului din Polonia, citate de Bloomberg.

Guvernul vrea sa impuna companiilor de explorare sa intre in parteneriate cu o societate de stat odata cu trecerea la faza de extractie. Totodata, executivul a anuntat ca intentioneaza sa introduca o taxa de 80% pe profiturile generate din gaze de sist. Ambele masuri au fost anuntate in toamna anului trecut.

Gazele de sist din Polonia, "pielea ursului din padure"

"Polonezii au incercat sa vanda pielea ursului din padure. A avut efecte extrem de negative asupra proiectelor de gaze de sist, subliniate de numarul neglijabil de puturi forate in ultimele cateva luni", comenteaza pentru Bloomberg Tom Maj, directorul operatiunilor din Polonia la compania canadiana Talisman Energy, care s-a retras recent din tara.

In ultimii ani, numeroase companii americane si canadiene s-au inghesuit sa prospecteze dupa gaze de sist in Polonia, unde se estimeaza ca exista cele mai bogate rezerve din Europa.

Guvernul condus de premierul Donald Tusk a incercat sa asigure securitatea energetica a Poloniei din resurse interne, reducand dependenta de importurile de gaze din Rusia, de la gigantul Gazprom. Proiectele de explorare incepute de companii precum Chevron (SUA) sau Nexen (Canada) ar fi generat investitii estimate la 4,5 miliarde de dolari.

Polonia importa aproximativ doua treimi din necesarul de gaze naturale de la Gazprom.

Investitorii incep sa-si faca bagajele

Multe companii, printre care si Chevron, au anuntat ca nu vor renunta la Polonia si se asteapta sa ramana in tara pe termen lung. Totusi, rezultatele dezamagitoare inregistrate de unii investitori mai vechi a determinat trei companii sa-si faca bagajele.

Grupul american Exxon Mobil s-a retras in iunie din Polonia dupa rezultate dezamagitoare inregistrate la primele puturi de explorare sapate in tara. Talisman a plecat din Polonia invocand o schimbare de strategie.

Pe 7 mai, Marathon Oil (SUA) a anuntat ca renunta la Polonia si cauta investitori pentru cele 11 licente pe care le detine, dupa ce proiectele de explorare desfasurate in tara nu au avut rezultate comerciale.

Retragerea Talisman si Marathon nu va afecta lucrarile de explorare care vor continua la perimetrele respective, a declarat pe 8 mai un oficial al Ministerului Mediului.

Guvernul a acordat aproximativ 100 de licente de explorare catre peste 20 de companii, care au propus constructia a cel putin 300 de puturi de explorare, cu investitii estimate la 4,5 miliarde de dolari.

Companiile se opun propunerii guvernului

In 2011, Administratia pentru Informatii in domeniul Energiei din SUA estima ca Polonia detine cele mai mari rezerve recuperabile de gaze de sist din Europa, echivalente cu aproape un sfert din resursele estimate in Statele Unite.

Unii investitori par insa nemultumiti de abordarea guvernului, indeosebi de intentia de a aplica taxe ridicate pe industria gazelor de sist.

"Cine va veni cu miliarde de dolari pentru a monetiza gazele daca guvernul discuta preluarea unei parti uriase din profit de la companii?", comenteaza un executiv al San Leon Energy, care a demisionat recent din functia de director de explorare in Polonia.

Alte companii sugereaza ca au avut ghinion in Polonia.

"Explorarea unui nou bazin este intotdeauna o afacere extrem de riscanta si costisitoare. Cu toate acestea, datele geologice au oferit unele motive de optimism. Mai mult, situatia generala a pietei era atractiva: preturi relativ mari la gaze in Europa, acces bun la infrastructura si, desigur, senzatia ca proiectul beneficiaza de sprijin puternic din interior din ratiuni geopolitice", comenteaza executivul polonez al Talisman Energy.

Dupa ce aspectele tehnice ale proiectului s-au dovedit mai complexe decat se anticipa, impunand investitii mai mari si un proces mai indelungat de dezvoltare, companiile au asteptat "incurajari" din partea guvernului, insa atitudinea autoritatilor a virat in directia opusa, continua acesta.

"Ne-am trezit prinsi intr-o discutie ciudata despre reglementare, taxe si participarea statului, aspecte care nu par sa aiba vreo legatura cu realitatile ciclului de investitie sau cu echilibrul risc-profit", considera reprezentantul Talisman Energy.

Cu toate acestea, lucrarile de explorare vor continua la majoritatea perimetrelor pentru care au fost acordate licente. Printre companiile care vor continua sa opereze in Polonia se numara Chevron si Total (Franta).

Dintre investitorii mai mici, companii precum San Leon, 3Legs Resources (SUA) si BNK Petroleum (Canada) au semnalat ca vor continua activitatile.

Companiile de stat PKN Orlen si PGNiG vor fora de asemenea in acest an mai multe puturi de explorare.

#gaze de sist Polonia, #taxare gaze de sist Polonia , #Gaze naturale