Polonia se razboieste cu Rusia pe pretul gazelor

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 19:08
1199 citiri
Polonia se razboieste cu Rusia pe pretul gazelor

Polonia incearca sa obtina o reducere a pretului "inacceptabil" pe care il plateste pentru gazele naturale importate din Rusia, considerat de guvernul polonez "prea ridicat" in comparatie cu tariful mediu pe care statele occidentale il platesc Rusiei.

Ministrul polonez al Trezoreriei, Mikolaj Budzanowski, a afirmat miercuri la Varsovia, in fata unei comisii parlamentare, ca pretul mediu platit pe piata Europei occidentale pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale oscileaza intre 360 si 420 de dolari, in timp ce Polonia plateste peste 500 de dolari.

Polonia achizitioneaza de la compania rusa Gazprom cea mai mare parte din gazele naturale necesare consumului intern. Aceste importuri se realizeaza in virtutea unui acord pe termen lung cu tarife indexate dupa cele ale petrolului.

In conditiile in care in ultimii ani preturile europene la gaze au ramas la niveluri relativ stabile, cotatiile petrolului au crescut, de unde rezulta si o crestere a pretului platit de Polonia pentru gazele rusesti. In plus, oscilatiile monedei poloneze fata de dolar au amplificat cresterea preturilor carburantilor livrati din Rusia.

Situatia descrisa de ministrul polonez explica sprijinul sustinut al Varsoviei pentru investigatia lansata de Comisia Europeana impotriva companiei Gazprom, pe care o acuza de abuz de pozitie dominanta si de stabilirea preturilor la gaze in functie de cele pentru petrol.

Gazprom taie si spanzura pe piata consumatorilor europeni

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Polonia pret gaze Gazprom, #ancheta Gazprom, #Gazprom gaze Polonia , #Gaze naturale