Pretul gazelor va creste cu 20% dupa liberalizare

Joi, 15 Martie 2012, ora 14:04
2147 citiri
Pretul gazelor va creste cu 20% dupa liberalizare

Pretul gazelor de productie interna va creste cu circa 20% pana la momentul liberalizarii complete a pietei de gaze, insa resursele rusesti se vor ieftini proportional, a declarat, fostul consilier, Dumitru Chisalita.

El a demisionat miercuri din aceasta functie, urmand sa se intoarca in cadrul Romgaz, unde a fost director de comercializare pana in ianuarie 2012. Din ianuarie a preluat conducerea interimara a companiei, in locul lui Marcel Piteiu, iar la 29 februarie a fost numit consilier ministerial.

"Pretul pietei nu este nicidecum cel la care Romania importa gaze acum de la rusi. Pretul de import tine cont de gradul de suportabilitate a populatiei, astfel ca in momentul in care incepe liberalizarea pietei si pretul gazelor de productie interna creste, pretul gazelor de import va scadea", a explicat Chisalita.

In opinia sa, pana la momentul liberalizarii complete a pietei, pretul gazelor de productie interna va creste la 160-170 de dolari pe mia de metri cubi, fata de 140 de dolari, cat este in prezent.

In acelasi timp, gazele rusesti se vor ieftini de la 560 de dolari pe mia de metri cubi, cat este in prezent, la aproximativ 450 de dolari.

Intrebat daca, in acest fel, marii perdanti ai procesului de liberalizare a pietei din Romania sunt rusii, el a precizat: "Perdantii nu sunt rusii, ci mai degraba intermediarii (doua companii unde actionari sunt tot societati rusesti, WIEE si Imex Oil - n.r.). Nimeni nu stie la ce pret cumpara ei gaze de la rusi. WIEE, spre exemplu, cumpara 40% din gazele comercializate de Gazprom Export, deci si pretul este pe masura", a mai spus Chisalita.

Chisalita: Romania are cel mai mare pret la gazele rusesti dintre tarile balcanice

El a punctat faptul ca Romania are cel mai mare pret la gazele rusesti dintre tarile balcanice, in timp ce vecinii nostri cumpara cu circa 300 de dolari pe mia de metri cubi, tocmai pentru ca in Romania exista o productie proprie de gaze comercializata la preturi mici.

Raportat la intreaga Europa, Romania plateste al doilea pret pentru gazele rusesti, dupa Italia.

Intrebat care vor fi castigatorii procesului de liberalizare, Chisalita a indicat consumatorii.

"Desi factura va creste, eu voi avea predictibilitate asupra pretului pentru perioada urmatoare, ceea ce nu se intampla acum. De exemplu, daca am o companie, voi sti cum sa-mi fac un business plan pe 5-10 ani".

"Apoi voi sti cum sa-mi izolez casa din punct de vedere termic, din ce materiale s-o construiesc, daca imi permit sa ma incalzesc cu gaze si asa mai departe. In al doilea rand, voi plati un pret real si doar pentru consumul meu propriu. Nu ii voi mai subventiona si pe altii, cum fac acum", a aratat Chisalita.

Procesul de liberalizare a preturilor, corelat cu o politica de taxare a profiturilor producatorilor de gaze

"In acest fel, cu cat vor vinde mai scump, statul va incasa mai multi bani. Bineinteles ca nu vor dori asta (companiile - n.r.), dar nu vor avea de ales, daca asta va spune strategia. Banii trebuie sa mearga intr-un fond sau mai multe fonduri cu destinatii precise, precum eficienta energetica sau pentru ajutorul consumatorilor vulnerabili", a completat el.

Chisalita a mai aratat ca procesul de liberalizare trebuie sa inceapa acum, pentru ca intarzierea sa nu face decat sa agraveze efectele negative.

"Daca eu tin pretul acum, denaturez si mai mult piata, iar peste un an va fi mai greu si pretul va creste si mai mult. Una e sa cresti acum cu 5% si la anul cu alti 5%, decat sa cresti atunci brusc cu 15%", sustine Chisalita.

El a amintit ca societatile din energie neglijeaza programele de reducere a costurilor si nu se axeaza decat pe cresterea preturilor.

Chisalita a demisionat miercuri din functia de consilier al ministrului Economiei, Lucian Bode, principalele motive fiind lipsa unui dialog pentru elaborarea unei strategii energetice, interesele din interiorul ministerului si "abordarile populiste specifice unui an electoral".

Liberalizarea pietei gazelor a fost ceruta de FMI si de Comisia Europeana in cadrul acordului de tip preventiv.

In luna aprilie, la urmatoarea misiune de evaluare, FMI si Guvernul vor stabili un calendar de liberalizare a pietei gazelor. FMI a cerut initial ca tarifele reglementate sa fie eliminate pana la 31 decembrie 2013 pentru firme si pana la 31 decembrie 2015 pentru populatie.

#gaze naturale Romania, #pret gaze naturale rusesti Romania, #declaratii Chisalita gaze naturale , #Gaze naturale