Pretul gazului creste pe piata europeana

Vineri, 03 Februarie 2012, ora 22:15
1668 citiri
Pretul gazului creste pe piata europeana

Gazul in Europa s-a scumpit brusc, ca urmare a cresterii cererii din cauza frigului si a informatiilor ca Rusia si-a redus livrarile.

Pretul gazului pe piata britanica a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii trei ani, la aproape 420 de dolari pe mia de metri cubi, reflectand preturile din UE, relateaza BBC.

Comisia Europeana a anuntat ca fluxul de gaz este sub capacitatea normala in Polonia, Slovenia, Austria, Germania, Ungaria, Bulgaria, Romania, Grecia si Italia. Aceasta informatie a determinat o noua controversa intre Gazprom si Ucraina.

Joi, Gazprom a declarat ca se achita de contractele pe care le are fata de Europa si ca Ucraina, prin ale carei conducte trece gazul rusesc catre UE, probabil ca ia cantitati mai mari decat cele prevazute in contract. Guvernul ucrainean a dezmintit imediat aceasta acuzatie.

Vremea rece din Est, care face ravagii de o saptamana si deja a luat viata a peste 200 de oameni in Europa, a determinat o crestere semnificativa a cererii de gaz. Tarile europene, inclusiv Marea Britanie, folosesc in prezent surse alternative de gaz, inclusiv rezerve inmagazinate.

Analistii spun ca este prea devreme pentru a estima impactul asupra facturilor casnice la energie, care vor depinde de cat gaz va fi luat din depozite, gaz ce va trebui inlocuit mai tarziu.

Comisia Europeana a promis ca monitorizeaza situatia, dar da asigurari ca statele membre ar trebui sa aiba provizii pentru 30 de zile, in eventualitatea unei intreruperi a furnizarii de gaz. "Avem mecanisme la nivel european pentru perioade de criza, dar nu suntem intr-o criza. Sigur, depinde cum evolueaza situatia si cum arata previziunile meteo", a declarat un purtator de cuvant al CE.

#pret gaz 2012 Europa, #piata gazelor Romania 2012, #scumpiri gaze Romania 2012 , #Gaze naturale