Producatorii de gaze din afara tarii vor putea tranzactiona pe platforma OPCOM

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 15:35
1259 citiri
Producatorii de gaze din afara tarii vor putea tranzactiona pe platforma OPCOM

Guvernul va modifica, probabil in luna octombrie, legea energiei, in sensul acordarii posibilitatii de a tranzactiona gaze naturale pe platformele OPCOM si producatorilor de gaze din afara tarii, a declarat joi ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.

"Ambitia noastra este sa devenim un pol energetic regional. Vrem ca si bursa de energie OPCOM sa devina o bursa regionala. (...) Si vom da posibilitatea ca si alti producatori de gaze din afara tarii sa tranzactioneze gaze in Romania", a afirmat Nita la Bucharest Forum, care se desfasoara in perioada 26-28 septembrie.

Ministrul spune ca in viitor Romania va fi o piata atractiva pentru producatorii straini de gaze din perspectiva pretului.

Romgaz si Petrom sunt cei mai producatori de gaze din Romania, avand o cota de piata de peste 90%.

Romania importa gaze din Federatia Rusa la preturi de doua ori mai mari decat cele ale producatorilor de pe piata locala.

Nita a mai spus ca viitoarea strategie energetica nationala, care va fi finalizata anul viitor, va fi orientata mai mult spre piata, si nu spre productie, cum s-a intamplat pana acum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tranzactii gaze OPCOM, #producatori straini gaze OPCOM, #piata gaze Romania , #Gaze naturale