Proiectul Nabucco ar putea fi abandonat pana in iunie

Luni, 28 Mai 2012, ora 15:45
1200 citiri
Proiectul Nabucco ar putea fi abandonat pana in iunie

Proiectul Nabucco ar putea fi abandonat pana in iunie, sustine agentia rusa Itar Tass, care citeaza surse din Marea Britanie. Esecul gazoductului a fost determinat de schimbarile cruciale de pe piata globala a gazelor, sustin sursele.

Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost infiintata la 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, construi si a opera conducta Nabucco. Cu sediul la Viena, compania activeaza pe segmentul midstream, fiind organizata conform principiilor de unbundling si se supune legislatiei Uniunii Europene.

NIC este detinuta de actionarii Nabucco si este responsabila de dezvoltarea, constructia, operarea, negocierea si alocarea capacitatii conductei Nabucco. NIC va fi singura companie in contact direct cu transportatorii si va oferi o solutie de tipul one-stop-shop, operand ca o entitate comerciala independenta pe piata si actionand independent de companiile-mama.

Sistemul de conducte va fi construit de companiile nationale Nabucco, care sunt subsidiare ale NIC in fiecare tara de tranzit.

Actionarii Nabucco sunt OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Fiecare actionar detine o participatie egala de 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

Constructia conductei de 4.000 de kilometri urma sa fie demarata in 2013 si sa fie data in functiune in 2017.

Intre timp a aparut insa "Nabucco Vest", un concept revizuit al proiectului Nabucco, care prevede construirea unui gazoduct cu o lungime de 1.300 km ce va pleca de la granita Bulgariei cu Turcia catre terminalul central-european de gaz. Gazoductul este proiectat sa transporte gaze naturale pentru inceput din Azerbaidjan, putand fi pe deplin adaptat pentru a raspunde cererii viitoare de transport de gaze din regiunea caspica si Orientul Mijlociu catre pietele europene.

Luna trecuta, directorul companiei ungare MOL, Zsolt Hernadi, a anuntat ca societatea este pregatita sa isi vanda actiunile in Nabucco.

Hernadi a subliniat ca finantarea Nabucco a costat MOL Group circa 20 de milioane de euro si a precizat ca, din punctul sau de vedere, proiectul nu este administrat corespunzator.

"Nu exista raspunsuri la intrebari precum cine va furniza gaz pentru conducta, in ce conditii va fi transportat, care vor fi conditiile de tranzit (...). Nu exista un raspuns de peste 10 ani", a comentat directorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proiectul nabucco, #abandonare proiect Nabucco, #constructie conducta Nabucco , #Gaze naturale