Proiectul Nabucco avanseaza: Parlamentul va ratifica Acordul de Sprijin

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 14:59
2197 citiri
Proiectul Nabucco avanseaza: Parlamentul va ratifica Acordul de Sprijin

Presedintele Traian Basescu a semnat, marti, decretul privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului de Sprijin al Proiectului intre Romania, Nabucco Gas Pipeline International GMBH si Nabucco Gas Pipeline Romania SRL, semnat la Kayseri, la 8 iunie 2011.

Acordurile de sprijin in proiectul gazoductului Nabucco au fost semnate de companiile subsidiare Nabucco si ministerele implicate din cele cinci tari de tranzit - Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia, in cadrul unui eveniment oficial din Kayseri, Turcia, pe 8 iunie 2011.

"Acordurile de sprijin al proiectului reprezinta un pas semnificativ in etapa avansata de dezvoltare a Gazoductului Nabucco. Impreuna cu Acordul Interguvernamental, aceste acorduri sunt cerinte necesare pentru finantarea cu succes a proiectului", a declarat atunci directorul general al Nabucco Pipeline International GmbH, Reinhard Mitschek.

Principalele elemente ale acordurilor de sprijin al proiectului sunt: anuntarea unui regim reglementat de tranzit avantajos, aflat sub incidenta legilor energiei din UE si Turcia, protejarea Gazoductului Nabucco fata de potentiale schimbari legislative discriminatorii si sprijin pentru actiuni legislative si administrative necesare implementarii proiectului.

Aceste acorduri reprezinta, de asemenea, si angajamentul fiecarui guvern in sprijinirea proiectului.

Totodata, acordurile de sprijin al proiectului se bazeaza pe legislatia actuala si protejeaza proiectul Nabucco de legi noi, care ar putea avea un impact negativ, mai spun oficialii Nabucco Pipeline International GmbH.

Compania de proiect este formata din OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz Medias (TGN), Bulgarian Energy Holding, Botas (Turcia) si RWE (Germania).

Proiectul Nabucco presupune transportul de gaze din Asia Centrala pe ruta Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria.

Consortiul Nabucco a amanat, la inceputul lunii mai 2011, inceperea lucrarilor de constructie a gazoductului cu un an, pana in 2013, si data la care ar trebui sa aiba loc primele livrari de gaze naturale cu doi ani, pentru 2017.

ntre timp a aparut insa "Nabucco Vest", un concept revizuit al proiectului Nabucco, care prevede construirea unui gazoduct cu o lungime de 1.300 kilometri. Conducta ar urma sa inceapa de la granita Bulgariei cu Turcia si sa urmeze terminalul central-european de gaz.

Dilema Romaniei: Nabucco sau South Stream?

Gazoductul Nabucco Vest este proiectat sa transporte gaze naturale pentru inceput din Azerbaidjan, dar ar putea fi adaptat si pentru cererea viitoare de transport de gaze din regiunea caspica si Orientul Mijlociu catre pietele europene.

Capacitatea conductei urmeaza sa fie de 31 miliarde metri cubi pe an, iar costurile investitiei sunt estimate la 7,9 miliarde euro.

#Acord Sprijin Proiect Nabucco, #proiect nabucco, #Romania Proiect Nabucco , #Gaze naturale