Protestele fata de exploatarea gazelor de sist se intensifica in lume

Duminica, 20 Octombrie 2013, ora 09:10
1222 citiri
Protestele fata de exploatarea gazelor de sist se intensifica in lume

Mii de persoane au inceput sa protesteze fata de austeritate la Roma, unde a fost mobilizat un important dispozitiv de politie de teama unor incidente.

"Vom asedia orasul", striga cativa studenti din coloana care traverseaza centrul capitalei.

Organizatorii au afirmat ca asteapta peste 20.000 de manifestanti, printre care militanti pentru drepturile imigrantilor sau dreptul la locuinte, precum si opozanti ai proiectului de tren de mare viteza Lyon-Torino, "No-Tav" (treno alta velocità).

"Avem dreptul la locuinte in calitate de italieni. Se varsa lacrimi de crocodil pentru mortii din Lampedusa si noi suntem lasati in strada", a declarat presei unul dintre manifestanti, Aboubakar Soumahoro.

"Protestam fata de o austeritate care ingenuncheaza tara", a explicat Piero Bernocchi, de la sindicatul autonom Cobas. Pentru el, aceasta politica "nu si-a atins scopul care era reducerea datoriei, in timp ce clasa politica isi mentine privilegiile", a adaugat el.

Paisprezece persoane au fost arestate la inceputul manifestatiei. Politia a confiscat lanturi, caschete, bate de base-ball si un cutit.

Intre 3.000 si 4.000 de membri ai fortelor de ordine au fost mobilizati si mai multe magazine au fost inchise de teama incidentelor.

In 2011, incidente violente au izbucnit in timpul unei manifestatii la Roma, cu ocazia zilei mondiale a "indignatilor" si numeroase ciocniri au avut loc in timpul manifestatiilor No-Tav din nordul Italiei.

Potrivit presei, manifestantii vor incerca sa ocupe cladiri si hoteluri, pentru a protesta fata de lipsa de locuinte pentru familiile defavorizate, lovite din plin de recesiune, cea mai indelungata din Italia de dupa razboi.

Potrivit ultimelor cifre publicate, somajul in Italia a atins 12,2 la suta din populatia activa in august. Acesta este nivelul cel mai ridicat de la infiintarea statisticilor privind somajul, atat lunare (2004), cat si trimestriale (1977).

Unii manifestanti au petrecut noaptea campand in marea piata a bazilicii Sfantul Ioan din Latran (San Giovanni in Laterano), dupa o manifestatie sindicala insotita de o greva in transporturi, vineri.

#proteste exploatare gaze sist, #exploatare gaze de sist lume , #Gaze naturale