Reuters: Gazoductul Iasi - Ungheni reduce dependenta Moldovei de Rusia

Marti, 27 August 2013, ora 09:49
1859 citiri
Reuters: Gazoductul Iasi - Ungheni reduce dependenta Moldovei de Rusia

Republica Moldova va face marti un pas spre reducerea dependentei totale de gazele naturale din Rusia, prin inaugurarea lucrarilor la conducta Iasi-Ungheni, prima sa conectare la rezervele Uniunii Europene, comenteaza Reuters.

Pentru a limita influenta Rusiei pe piata energetica europeana, Uniunea Europeana a lucrat la diversificarea propriilor surse de gaze, precum si ale celor din statele din vecinatate.

"Este o zi istorica - celebram conectarea directa a Republicii Moldova la piata gazelor din UE. Acest lucru ii va consolida securitatea energetica si ii va reduce dependenta de singurul furnizor pe care il are acum", a precizat comisarul european pentru energie Gunther Oettinger, intr-un comunicat transmis inaintea inaugurarii de marti.

Eforturile UE de a reduce controlul Rusiei au inveninat legaturile dintre blocul comunitar si Moscova, in timp ce tensiunile cu fostele state sovietice fierb la foc mic, mai comenteaza Reuters.

O disputa privind preturile la gaze intre Ucraina, tara de tranzit, si Rusia, la inceputul lui 2009, a condus la perturbari grave ale alimentarii consumatorilor din UE.

Alimentarea cu gaze a Europei Occidentale prin Republica Moldova a mai fost intrerupta pentru scurt timp in ianuarie 2006, tot din cauza unei dispute privind preturile, insa aceasta a fost o intrerupere minora comparativ cu impactul neintelegerii cu Ucraina.

Oettinger va inaugura marti, alaturi de premierul Republicii Moldova Iurie Leanca si de premierul roman Victor Ponta, lucrarile la gazoductul care va lega Iasi de Ungheni, in ziua in care Republica Moldova isi celebreaza independenta de fosta Uniune Sovietica, mai precizeaza agentia citata.

Comisia Europeana asigura sapte milioane de euro din costurile totale de 28 de milioane de euro ale gazoductului.

Cu o capacitate maxima de transport de circa un miliard de metri cubi pe an, conducta va putea sa asigure pana la o treime din consumul de gaze al Republicii Moldova incepand cu sfarsitul lui 2014, a mentionat Comisia Europeana.

Republica Moldova, situata intre Romania si Ucraina, nu este membra a Uniunii Europene, dar face parte din Comunitatea Energetica Europeana, care incearca sa extinda piata energetica a UE catre tarile invecinate, prin legislatie si construirea de conducte.