Rusia are rezerve uriase de gaz de sist, dar nu are in plan sa le exploateze

Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 11:03
1900 citiri
Rusia are rezerve uriase de gaz de sist, dar nu are in plan sa le exploateze

In decurs de trei pana la cinci ani, in Siberia Occidentala ar putea sa apara un "Klondike al gazelor de sist", a declarat intr-un interviu acordat Die Welt presedintele companiei austriece C.A.T.Oil, Manfred Kastner.

De mai multe decenii, compania elaboreaza tehnologii de fracking (n.r. fracturare hidraulica) si activeaza preponderent in Rusia. Deja la aceasta ora aproape jumatate din veniturile C.A.T. Oil sunt asigurate de domeniul extractiilor de gaz de sist.

Intr-adevar, rezervele de gaz de sist din Rusia sunt imense: la acest capitol, Federatia Rusa este a doua piata din lume ca dimensiune dupa SUA.

Cu toate acestea, Rusia nu intentioneaza sa-si exploateze aceste bogatii, subliniaza cotidianul rus Utro, amintind ca in primavara acestui an presedintele rus Vladimir Putin declara ca operatiunile pentru dobandirea gazului de sist sunt in continuare mult prea costisitoare comparativ cu metoda traditionala si, in afara de aceasta, ele comporta consecinte imense de ordin ecologic.

De asemenea, cu cateva saptamani in urma, vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a declarat la postul de radio "Eho Moskvi" ca in viitorul apropiat compania nu intentioneaza sa se lanseze in exploatarea gazelor de sist. Petrolul de sist i se pare a avea mai multe perspective, insa nici acest capitol nu va fi deschis mai devreme de secolul viitor.

Cu toate acestea, in pofida scepticismului declarat, Gazprom urmareste cu atentie ce se intampla pe piata de sist, afirma experti occidentali.

Pozitia OPEC

De altfel, nu doar holdingul rus urmareste situatia, continua Utro. Revolutia de sist din SUA nu a trecut neobservata nici in tarile OPEC (n.r. Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol), care au imbratisat aproximativ aceeasi pozitie ca si Rusia: o amenintare serioasa la adresa combustibililor traditionali nu exista si chiar daca pozitiile cartelului vor fi temporar afectate, rezervele de petrol si gaz de sist se vor epuiza repede, iar OPEC va fi din nou pe cai mari.

Insa, acest optimism nu este impartasit de toti, iar agitatia a inceput sa se faca simtita chiar in inima OPEC: Arabia Saudita. Saptamana aceasta a devenit cunoscut ca unul dintre cei mai mari investitori si oameni de afaceri ai regatului, printul Waleed ibn Talal al Saud, i-a adresat conducerii tarii o scrisoare in care isi exprima temerile cu privire la viitorul Arabiei Saudite, al carei buget depinde in proportie de 92% de petrol, si in care solicita o diversificare a economiei nationale.

In caz contrar, regatul ar putea intra in declin, atentioneaza printul. In opinia lui Waleed ibn Talal al Saud, principala amenintare ar veni tocmai de la gazul de sist.

In primul rand, acest combustibil ameninta sa amplifice concurenta pe piata mondiala si sa provoace reducerea preturilor la petrol. In al doilea rand, SUA - principalul consumator de petrol saudit - reduc importurile ca urmare a revolutiei gazului de sist.

Iar un inlocuitor la SUA nu este atat de usor de gasit: chiar si economia Chinei, care ramane principal consumator de resurse energetice, incetineste brusc, iar acest lucru se va rasfrange nu in cel mai bun mod asupra bugetelor tarilor exportatoare de resurse naturale, atentioneaza omul de afaceri saudit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rezerve gaze sist Rusia, #exploatare gaze sist Rusia, #concurenta producatori petrol, #pozitie OPEC gaze sist , #Gaze naturale