Shell si Repsol au semnat un acord cu Iranul pentru producerea de gaze naturale lichefiate

Luni, 29 Ianuarie 2007, ora 16:30
960 citiri

Iranul a semnat un acord preliminar cu companiile Repsol si Shell pentru producerea de gaze naturale lichefiate in zona zacamantului South Pars, contractul ridicandu-se la zece miliarde de dolari, informeaza Reuters.

Detaliile contractului vor fi finalizate la sfarsitul anului, a declarat presedintele companiei iraniene National Iranian Oil Company (NIOC), Gholamhossein Nozari, citat de agentia de presa iraniana ISNA.

Finalizarea acordului ar reprezenta o lovitura pentru autoritatile de la Washington, care, pe langa interzicerea investitiilor americane in Iran, au exercitat presiuni asupra companiilor din afara Statelor Unite, pentru a limita colaborarea cu Iranul, in contextul dosarului nuclear iranian.

Iranul se afla pe locul doi in lume in privinta rezervele de gaze naturale, cu aproximativ 940.000 de miliarde de metri cubi, dar proiectele de exploatare a zacamintelor au fost destul de reduse ca numar.

Presedintele venezuelean Hugo Chavez si cel iranian Mahmud Ahmadi-Nejad s-au angajat, in cadrul intalnirii de la jumatatea acestei luni, desfasurata la Caracas, sa formeze o companie petroliera mixta. Cele doua tari au mai semnat acorduri in sectoarele de turism, comunicatii, informatii si agricultura.

Autoritatile iraniene negociaza in prezent mai multe acorduri de producere de gaze naturale lichefiate, dar analistii pietei considera ca vor mai trece cel putin zece ani pana cand Iranul poate ajunge un exportator major.

Grupul francez Total a convenit, inca din anul 2004, sa construiasca primul terminal pentru gaze lichefiate din Iran, dar negocierea termenilor finali nu s-a incheiat, termenul de intrare in exploatare fiind amanat pentru anul 2011.


Bloombiz
(Sursa: Rompres)