Shell: Ucraina ar putea renunta la importurile de gaz in 2030

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 19:42
1265 citiri
Shell: Ucraina ar putea renunta la importurile de gaz in 2030

Compania petroliera Shell a estimat ca Ucraina ar putea renunta la importurile de gaz in 2030, a scris ministrul ucrainean de externe Konstantin Griscenko pe contul de Twitter.

"Potrivit calculelor Shell, Ucraina va fi in masura sa renunte complet la importurile de gaz pana in 2030", a anuntat seful diplomatiei ucrainene.

Incepand de anul acesta, Shell intentioneaza sa inceapa prospectarea si productia de gaz din surse netraditionale, in regiunea ucraineana Harkov (estul tarii), a amintit Griscenko. El a discutat recent cu reprezentanti ai companiei, dar nu au fost furnizate detalii privind intalnirea.

Ucraina considera prea mare pretul hidrocarburilor cumparate din Rusia si incearca sa obtina o revizuire a contractului semnat in 2009.

In schimb, Moscova cere acces la gestionarea sistemului ucrainean de gazoducte. Kievul si Moscova au evocat posibilitatea infiintarii unui consortiu in acest sens, dar arhitectura sa nu a fost stabilita inca.

Ucraina si-a anuntat recent intentia de a reduce importurile de gaz si de a creste productia. Chevron, ExxonMobil, ENI, Shell si alte companii internationale s-au declarat dispuse sa investeasca in productia de gaz din surse netraditionale pe teritoriul ucrainean.

#import gaze naturale Ucraina, #Shell gaze Ucraina, #Ucraina import gaze , #Gaze naturale