South Stream: Bulgaria nu finanteaza proiectul, dar nici nu percepe taxe de tranzit

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 13:05
2086 citiri
South Stream: Bulgaria nu finanteaza proiectul, dar nici nu percepe taxe de tranzit

Bulgaria nu va participa la finantarea sectiunii de pe teritoriul sau a viitorului gazoduct South Stream, in schimbul neperceperii de taxe de tranzit pana in anul 2030, potrivit acordului final ce va fi parafat la mijlocul lunii noiembrie.

Ministrul bulgar al energiei, Delian Dobrev, a declarat sambata ca participarea financiara a tarii sale la acest proiect va fi una simbolica.

Potrivit ministrului, Holdingul energetic bulgar (BEH) a cheltuit pana acum doar sase milioane de euro, reprezentand cota sa la capitalul de 12 milioane de euro in compania mixta creata cu gigantul rus Gazprom, care va construi si administra gazoductul pe teritoriul bulgar.

Conform intelegerilor anterioare, Bulgaria trebuia sa asigure 30% din finantarea proiectului, insa BEH nu dispune de suma de 453 milioane de euro, din cauza situatiei financiare proaste a subsidiarelor sale Bulgargaz si Compania nationala electrica (NEK).

Proiectul South Stream a fost considerat concurentul rusesc al proiectului european Nabucco si vizeaza transportarea a mai mult de 63 de miliarde de metri cubi de gaze natural catre Europa Centrala si de Vest pe sub Marea Neagra, dar evitant tranzitul prin Ucraina. Rusia si Ucraina au avut cateva dispute legate de pretul gazelor.

Dilema Romaniei: Nabucco sau South Stream?

Gazoductul va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagra. In Bulgaria se va ramifica in doua - spre nord, prin Serbia, Croatia, Ungaria, Slovenia, Austria si nordul Italiei, si spre sud, catre Grecia si sudul Italiei.

Sectiunea submarina dintre Rusia si Bulgaria va avea 900 kilometri lungime. Constructia gazoductului va incepe in decembrie 2013, primele livrari spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015.

Actionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia) cu 20%, si Wintershall Holding (Germania) si EDF (Franta) cu cate 15%. Gazprom a infiintat deja companii mixte cu societati din Austria, Bulgaria, Croatia, Slovenia, Grecia, Ungaria si Serbia.

Bulgaria s-a angajat sa accelereze construirea sectiunii de pe teritoriul sau, intrucat, de la 1 ianuarie 2013, Uniunea Europeana introduce noi conditii pentru accesul la retelele energetice.

Potrivit unui raport recent al Comisiei Europene, nedat inca publicitatii, Bulgaria trebuie sa se angajeze mai ferm fata de dezvoltarea Coridorului energetic sudic finantat de UE, menit sa diversifice sursele de aprovizionare cu gaz natural ale Europei.

Proiectul de raport al CE critica Bulgaria pentru faptul ca se concentreaza mai ales asupra South Stream, in detrimentul angajamentului fata de eforturile UE de a dezvolta Coridorul energetic sudic, un element cheie al proiectelor concurente de transport al gazului natural spre Europa de la zacamantul Shah Deniz II din Azerbaidjan.

Croatia a anuntat, joi, ca vrea sa se asocieze la proiectul de gazoduct rus South Stream, ca tara de tranzit, potrivit sefului diplomatiei croate, Vesna Pusici.

#Bulgaria proiect South Stream, #proiect south stream, #finantare proiect South Stream , #Gaze naturale