Ucraina, interesata de gazele naturale din Romania, Germania si Turcia

Luni, 19 Martie 2012, ora 15:10
2126 citiri
Ucraina, interesata de gazele naturale din Romania, Germania si Turcia

Ucraina a inceput discutiile cu Romania, Germania si Turcia pentru a cumpara intre 2 si 3,5 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an din fiecare dintre aceste tari, intr-o tentativa de a reduce importurile de gaz rus.

Naftogaz, compania nationala de energie a Ucrainei, intentioneaza sa cumpere circa 10 miliarde de metri cubi de gaz natural din Europa, adica circa o treime din necesarul sau de import, a declarat sambata directorul societatii Ievgheni Bakulin, citat de Kommersant Ucraina.

Bakulin a precizat ca pretul gazului natural in Europa este cu circa 30-40 de dolari mai mic pentru 1.000 de metri cubi decat cel fixat prin contractul din 2009 cu Rusia.

Rusia si Ucraina sunt implicate intr-o disputa privind pretul si volumul de gaz rus achizitionat de Kiev. Ucraina insista ca actualul pret este prea mare. In schimbul scaderii pretului, Moscova vrea sa preia controlul asupra sistemului ucrainean de gazoducte.

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat ca tara sa plateste anual cu circa 3,8 miliarde de dolari mai mult decat tarile europene pentru gazul natural rus. El considera ca pretul de 250 de dolari pentru 1.000 de metri cubi este cel corect, fata de 400 de dolari, cat va plati tara in trimestrul patru al anului 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaze naturale ucraina, #achizitii gaze naturale Ucraina, #achizitii gaze naturale Romania, #exporturi gaze naturale Ucraina , #Gaze naturale