Voinea: Companiile de energie, taxate suplimentar dupa liberalizarea preturilor

Marti, 14 August 2012, ora 16:55
2103 citiri
Voinea: Companiile de energie, taxate suplimentar dupa liberalizarea preturilor

Companiile producatoare de gaze naturale si energie vor plati, incepand din 2013, o noua taxa pe veniturile suplimentare obtinute din liberalizarea preturilor, bani care vor ajunge la consumatorii vulnerabili sub forma de subventii, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Liviu Voinea.

Potrivit lui Voinea, Romania a propus Fondului Monetar International (FMI) introducerea unei taxe extraordinare pe veniturile obtinute de producatorii de energie si gaze naturale, ca urmare a liberalizarii pretului la energie.

"In esenta, vorbim de un pret nou minus pretul vechi de referinta pe care il inmultim cu volumul care se vinde si cu un procent inca in discutie", a afirmat secretarul de stat, subliniind ca va fi un vorba de "un procent mare pentru statul roman".

Voinea a adaugat ca noua taxa ar putea aduce la buget, numai pentru 2013, cateva sute de milioane de lei, venituri care vor creste gradual cu liberalizarea preturilor.

Banii obtinuti la bugetul de stat se reintorc la consumatorii vulnerabili, care reprezinta circa 30% dintre consumatorii casnici, sub forma de subventii.

In opinia secretarului de stat, o astfel de taxa se justifica deoarece producatorii vor obtine un venit pentru care vor beneficia de liberalizarea preturilor, fara sa fi efectuat investitii noi, scrie Mediafax.

Noua legislatie va fi promovata in aceasta toamna, iar formula taxei va include un pret de referinta istoric, inregistrat deja, pentru a nu stimula companiile sa creasca preturile, inainte de introducerea taxei.

#Voinea taxa companii energie, #Voinea taxa liberalizare pret energie, #Voinea taxa producatori energie , #Gaze naturale