THE TIMES: Fermele britanice au nevoie de imigranti, in caz contrar "fructele vor ramane sa putrezeasca"

Marti, 29 Mai 2007, ora 11:51
1634 citiri

THE TIMES (Marea Britanie), 29 mai 2007 - Fermierii britanici i-au instiintat pe oficialii de la Home Office ca zmeura si capsunile vor ramane sa putrezeasca, in aceasta vara, din cauza penuriei de muncitori sezonieri emigranti care sa le culeaga.

Industria a solicitat guvernului sa relaxeze cotele, pentru a permite venirea in Marea Britanie a mii de migranti suplimentari din Romania si Bulgaria si din state care nu apartin UE, precum Ucraina, Albania si Moldova, la cules de fructe si legume.
Lord Rooker, secretar de stat la Departamentul pentru mediu, alimentatie si afaceri rurale, sustine apelul fermierilor, in timp ce secretarul de stat pentru imigratie, Liam Byrne insista ca legea migratiei si cotele actuale sunt corecte pentru Marea Britanie.

Penuria de forta de munca ce se prefigureaza ameninta totodata sa submineze o parte cruciala a politicii guvernului privind imigratia, bazata pe convingerea ca necesarul Marii Britanii de muncitori necalificati poate fi satisfacuta de persoane din interiorul Uniunii.

Avertismentul privind posibilitatea ca fructele de vara si legumele sa ramana neculese survine in pofida faptului ca in Marea Britanie sunt inregistrati la munca peste 630.000 de migranti est-europeni, din mai 2004. Alti 16.250 de migranti din Romania, Bulgaria si alte state est-europene vin pentru o perioada de maxim sase luni, conform Programului muncitorilor sezonieri din agricultura.

Dar consilierul pe probleme de horticultura Philip Hudson, de la Sindicatul national al fermierilor, spune ca s-a inregistrat o scadere a numarului de cetateni din Polonia, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Republica Ceha, Estonia, Letonia si Lituania (statele A8), dispusi sa lucreze in sectoarele horticulturii si agriculturii.

Dl Hudson pune dificultatile pe seama ameliorarii situatiei economiilor din tarile acestora si a deciziei altor state UE de a-si deschide piata muncii pentru cetatenii din A8.

Un studiu realizat asupra a 13 cultivatori de fructe si legume sugereaza ca acestia au inregistrat un deficit de muncitori de 55% si au reusit sa recruteze doar 2.300 de culegatori.

James Davies, general manager la HOPS Labour solutions, care furnizeaza 10.000 de muncitori fermelor din Marea Britanie, spune ca oamenii din cele opt state sunt mai putin interesati de munci agricole sezoniere si vor locuri de munca stabile. "Ei nu vor job-uri pentru patru luni", spune el.

"Multi dintre imigrantii care vin aici considera agricultura ca pe o munca de taran".

Dl Davies spune ca problema este o consecinta a esecului guvernului de a gestiona migratia. "Ei au lasat portile larg deschise pentru un grup - cei din cele opt state - si apoi au spus 'Gata', sa le inchidem pentru urmatorul grup, al bulgarilor si romanilor".

Ultimele cifre ale Home Office indica o scadere a numarului cetatenilor statelor A8 care vin sa lucreze in agricultura. in 2005, 22.700 de migranti s-au inregistrat pentru a munci in sectorul agricol, dar anul trecut cifra a scazut la 19.895. Numarul total al celor care s-au inregistrat in sectorul agricol in primele trei luni ale anului 2006 a fost de 3.755, comparativ cu 3.400 in aceeasi perioada a anului curent.

Dl Byrne a spus: "Defazam migratia de calificare inferioara din afara Europei deoarece noi credem ca firmele ar trebui sa-i angajeze mai intai pe cei aflati mai aproape de casa. Unii ne-au spus ca reformele noastre in domeniul imigratiei sunt prea draconice, dar eu cred ca ele sunt corecte pentru Marea Britanie".

Scadere a cifrelor

*Marea Britanie nu a restrictionat migratia cetatenilor din cele opt state est-europene (A8) care veneau sa munceasca aici, la aderarea acestora la UE, in 2004;
*Home Office spune ca numarul migrantilor din statele A8 inregistrati in calitate de culegatori de fructe a scazut, de la 2.305 in 2005, la 1.540 in 2006;
*Numai 19.750 de muncitori cu calificare inferioara din Romania
si Bulgaria sunt autorizati sa vina in Marea Britanie anual, in cadrul programelor speciale pentru industriile de procesare alimentara si agricola.

Bloombiz

(Sursa: Rador)