Ilie Sarbu afirma ca preturile produselor alimentare sunt umflate artificial si ar trebui sa scada

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 09:03
1545 citiri
Ilie Sarbu afirma ca preturile produselor alimentare sunt umflate artificial si ar trebui sa scada

Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu, a declarat joi, in statiunea Jupiter, ca preturile produselor alimentare sunt umflate artificial si ca trebuie luate masuri pentru a le reduce, transmite corespondentul NewsIn.

"Preturile scad la producator, iar cand ajung la consumator cresc. Si Uniunea Europeana are problema pe care am avut-o noi cu hypermarketurile.

La sedinta de la Parlamentul European am cazut de acord ca exista o problema pe filiera, pe fiecare produs in parte. In acest conditii trebuie sa aflam ce se intimpla. Sunt preturi artificial umflate", a precizat Sarbu.

Ministrul a mai spus ca luni se va da votul final la codul de bune practici in Parlament. "Daca se respecta aceasta lege a codului de bune practici, preturile ar trebui sa scada, iar productia romaneasca ar trebui sa fie promovata. In acest fel, poate samsarii care iau marfa producatorilor la preturi de nimic vor disparea", a mai spus Sarbu.

Una dintre metodele pe care le va lua ministerul pentru a elimina samsarii este si deschiderea de piete volante. "Adresam rugamintea tuturor primarilor din tara sa practice aceasta modalitate de comercializare", a spus Sarbu.

Ministrul a precizat ca in domeniul importurilor de legume si fructe este "o adevarata mafie". In opinia sa, exista trei-cinci tari care detin monopolul si de unde se importa TIR-uri intregi, fara sa se faca analize.

"O alta problema pe care o avem este inducerea in eroare a consumatorilor prin afisarea unor etichete unde se specifica faptul ca produsul este romanesc, desi nu este. Totodata, exista care isi iau certificatul de producator de la anumite primarii, desi nu locuiesc in acea localitate si nu au teren acolo. Avertizez pe acei primari care elibereaza astfel de documente ca risca puscaria pentru un mic cadou facut de acestia", a spus ministrul.

Ilie Sarbu a mai afirmat ca in acest an vor exista doar ajustari de pret care se fac speculativ. "Din pacate specula nu este interzisa, este comert. In acest moment, nu avem anuntate cresteri de preturi pe nici un produs", a conchis ministrul.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#preturi, # produse, # scadere, # consumatori, # etichete , #Importuri