Painea se va scumpi cu pana la 15% in perioada urmatoare

Joi, 10 Februarie 2011, ora 15:28
1355 citiri
Painea se va scumpi cu pana la 15% in perioada urmatoare

Painea si produsele de panificatie se vor scumpi cu pana la 15% in perioada urmatoare, motivul fiind acela ca Romania a exportat grau ieftin si aduce, acum, materie prima din import, mult mai scumpa, sustin reprezentantii Federatiei AGROSTAR, informeaza The Money Channel, precizeaza NewsIn.

Astfel, reprezentantii AGROSTAR sustin ca Romania a exportat 1,7 milioane tone de grau, la un pret mediu de aproximativ 180 de euro pe tona, si va aduce din import grau cu 280 de euro.

La aceasta situatie s-ar fi ajuns din cauza ca autoritatile nu au aplicat niciunul dintre mecanismele care ar fi ajutat la pastrarea in tara a graului din productia autohtona.

"Cand tu ca stat nu gasesti o formula si ai la dispozitie atatea mecanisme de piata, aveai APIA care putea sa cumpere de pe piata, sa-l tina, sa aiba procesatorii grau pentru tot anul pana la campanie...Va creste pretul. E foarte clar, cu 10-15% va creste pretul la paine. Ca vrea domnul Tabara, ca nu vrea...Domnul Tabara ar trebui sa-si dea demisia", a declarat presedintele AGROSTAR, Stefan Nicolae.

Brutarii romani au inceput sa cumpere grau si faina din Ungaria, Serbia si Ucraina, iar sindicalistii sustin ca nici folosirea rezervei de stat nu ar fi o solutie, pentru ca este mult prea mica.

 

#scumpire paine, #pretul painii, #importuri, #importuri, #grau , #Importuri