SUA si China, la momentul adevarului. Incep negocierile pe relatii comerciale

Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 07:03
3672 citiri
SUA si China, la momentul adevarului. Incep negocierile pe relatii comerciale
Foto: Wikimedia

Reprezentantii administratiei americane si cei ai Beijingului se intalnesc miercuri, 19 iulie, intr-o sesiune de negocieri privind relatiile bilaterale in comert, chestiuni legate de pietele financiare si prezenta companiilor din ambele tari pe cele doua piete.

Pana acum, doar chinezii se arata optimisti, vicepremierul H.E Wang afirmand ca "nava relatiilor comerciale chino-americane inainteaza pe drumul cel bun", in vreme ce Washingtonul intentioneaza sa abordeze unele subiecte sensibile, precum deficitul balantei comerciale si drepturile de proprietate intelectuala, anunta CNN Money.

Discutiile fac parte din agenda "Planului de 100 de zile" stabilit intre Donald Trump si omologul sau chinez, Xi Jinping, dar secretarul american pentru Comert, Wilbur Ross, nu manifesta acelasi optimism ca si partenerii chinezi de discutii si admite ca "negocierile se anunta provocatoare", chiar daca ambele state au si "obiective comune".

"Este un start bun, dar raman o multime de chestiuni de rezolvat. Sunt diferente serioase pe care trebuie sa le rezolvam", a apreciat Ross. Printre problemele sesizate de americani se numara si restrictiile puse de chinezi la investitiile cu capital american, dar si chestiunea subventiilor acordate de guvernul de la Beijing pentru companiile locale.

Intalnirea are loc exact inainte ca guvernul american sa decida in privinta politicii de suprataxare a importurilor de otel, parte a unei politici protectioniste pentru o industrie considerata vitala pentru securitatea nationala.

Cu toate acestea, China figureaza abia pe locul 11 in clasamentul exportatorilor de otel pe piata americana, primele locuri fiind ocupate de Canada, Mexic, Brazilia, UE si Japonia.

Cu toate acestea, expertii considera ca Beijingul ar putea fi o tinta in noua politica protectionista anuntata de Donald Trump.

#negocieri SUA China, #importuri otel SUA, #relatii comerciale SUA China , #Importuri