UE si Rusia au semnat un acord privind mentinerea importurilor de carne

Duminica, 21 Ianuarie 2007, ora 08:46
876 citiri

Rusia si Uniunea Europeana au semnat vineri, la Berlin, un acord agricol care elimina definitiv riscul unui embargou pe care Moscova ameninta ca il va impune tuturor produselor de origine animala din UE, transmite AFP.

Textul, semnat in prezenta ministrului rus al Agriculturii, Aleksei Gordeiev, "intra in vigoare imediat", a afirmat comisarul european Markos Kyprianou, in timpul unei ceremonii organizate la "Saptamana Verde", salonul international al agriculturii, din Berlin.

Acordul a fost incheiat in decembrie intre Moscova si Bruxelles, dupa mai multe saptamani in care responsabilii rusi au amenintat ca vor impune, incepand cu 1 ianuarie 2007, un embargou asupra tuturor produselor europene de origine animala, din cauza aderarii la UE a Romaniei si Bulgariei, tari afectate de pesta porcina.

Amenintarea a provocat ingrijorarea exportatorilor europeni de carne. Expertii Comisiei Europene au incercat sa convinga Moscova ca toate masurile au fost luate pentru a bloca exporturile riscante din Romania si Bulgaria.

"Memorandumul" semnat vineri garanteaza ca "numai produsele animale sigure vor putea intra pe piata interna a Uniunii Europene sau vor putea fi exportate spre Federatia Rusa", a subliniat Kyprianou. "Suntem bucurosi sa putem garanta astfel securitatea alimentara a consumatorilor europeni, cat si a celor rusi", a adaugat acesta.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)