Romania, pe locul patru in Europa la productia de miere

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 17:04
2992 citiri
Romania, pe locul patru in Europa la productia de miere

Productia mondiala de miere este cuprinsa intre 1,5 milioane de tone si doua milioane de tone, in functie de an, 70% din total fiind miere poliflora, iar 30% miere monoflora, a declarat, vineri, presedintele Federatiei Internationale a Asociatiilor Apicultorilor - Apimondia, Gilles Ratia, in cadrul unei dezbateri privind problemele cu care se confrunta apicultorii.

Potrivit acestuia, se constata o concentrare a productiei mondiale, in conditiile in care jumatate este realizata de sase tari.

"Ceva foarte interesant: jumatate din aceasta cantitate este produsa doar de sase tari, deci exista o concentare a productiei. 16% este produsa de China, 12% de Argentina, 7% de SUA, 6% de Ucraina, 5% de Turcia si 4% de Mexic", a precizat Gilles Ratia.

Un sfert din productia mondiala se exporta, respectiv circa 300.000 de tone.

"Din toata mierea care calatoreste prin lume jumatate vine din China. Din 150.000 de tone cat revin Chinei, o treime reprezinta exporturile mondiale", a aratat Ratia.

Potrivit sefului Apimondia, chinezii se vor transforma din principalul exportator de miere, in principalul importator al acestui produs.

"Peste 20 de ani, cand chinezii vor deveni prima putere mondiala, cu o mare putere de cumparare, deoarece tinerii nu doresc sa se ocupe de apicultura, China va deveni, din principalul exportator de miere, principalul importator de miere. Deci, trebuie sa mai asteptam vreo 20 de ani", a explicat el.

Romania, pe locul patru in Europa la productia de miere

Romania produce in medie 20.000 - 22.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, dar, in 2012, din cauza conditiilor climaterice a realizat intre 50 - 60% din aceasta productie, principalele scaderi inregistrandu-se la salcam si floarea soarelui.

In ceea ce priveste consumul de miere, romanii consuma in medie 500 de grame pe an pe locuitor, un consum in crestere fata de acum 10 ani, dar, comparativ cu doua kilograme in Germania sau 1,5 kilograme in Olanda si Belgia, Romania se situeaza inca in coada clasamentului european.

Organizatorul evenimentului, Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR), este o asociatie infiintata din 1958, singura cu acoperire nationala, care are 40 de filiale judetene si societati comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele si materialul genetic necesar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#productie miere, #productie mondiala miere 2013, #productie miere China , #Industria alimentara