Evaziunea fiscala atarna greu de gatul statului

Joi, 14 Februarie 2013, ora 07:05
3584 citiri
Evaziunea fiscala atarna greu de gatul statului
Sursa foto: botosanicenzurat.ro

Evaziunea fiscala din Romania intra din nou in atentia opiniei publice, dupa ce presedintele Comisiei parlamentare de control a activitatii SRI, Georgian Pop, a clasificat acest fenomen ca fiind unul ingrijorator.

Pentru jucatorii din industria alimentara, Pop doar constata o realitate costisitoare.

Nivelul din ce in ce mai mare la care a ajuns evaziunea fiscala din Romania, cu mult peste media Uniunii Europene, nu reprezinta un fenomen nou pentru principalii jucatori din piata. In domeniul alimentar, mai exact in industria panificatiei, se inregistreaza cele mai mari cote, ce depasesc 70%, asa cum recunoaste insusi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Potrivit jucatorilor din piata, nivelul ar fi chiar si mai mare si ar trece de 90% in aceasta industrie. La polul opus, exista si sectoare in care nivelul evaziunii este foarte scazut sau chiar apropiat de zero. "Cum ar fi in industria mierii sau a sucurilor", potrivit lui Mihai Visan, directorul Asociatiei Romane a Carnii (ARC).

Acesta a facut, pentru Business24, un calcul estimativ referitor la pierderile suportate de buget din cauza evaziunii. "Daca facem un calcul, productia industriei alimentare este undeva la 10 miliarde de euro, iar aproximativ doua miliarde de euro pe an sunt pierderi la buget".

Exista doua mari modalitati principale prin care se practica evaziunea fiscala pe plan local. Prima sursa este comertul intracomunitar. Cu alte cuvinte, se cumpara foarte multa materie prima de catre un agent economic, care nu plateste TVA. O a doua sursa este agricultura, care nu intra in circuitul fiscal, din mai multe motive, asa cum spune Visan.

Printre acestea se numara suprafata de teren agricol "faramitata". Practic, productia de grau sau de alte cereale se aduna de catre intermediari si intra in flux, dar fara sa apara in acte. Cu alte cuvinte, evaziune fiscala 100%.

Printre solutiile vazute de jucatorii din piata se numara reducerea TVA la alimente, asa cum se practica in multe alte tari europene, dar si fiscalizarea agriculturii.

"Economia subterana si evaziunea se hranesc din TVA enorm. Prima masura ar fi reducerea TVA la alimente. Nu cred ca trebuie sa explic care sunt efectele benefice, pe toate planurile. Pentru noi, din punct de vedere al industriei, acesta ar fi primul pas.

In afara de asta, controalele obiective si aplicate tuturor agentilor economici sunt si ele necesare. Ar trebui sa se fiscalizeze mai mult din agricultura, pentru ca pleaca foarte multa productie agricola nefiscalizata, care merge pe tot fluxul si ajunge pe piata", spune directorul ARC.

Parerea sa este impartasita si de Sorin Minea, directorul Romalimenta si de Adrian Radulescu, presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor.

Plata unei taxe pe valoarea adaugata diferentiata la alimente va conduce la o stagnare a pretului la alimente, dar ar putea conduce la reducerea evaziunii fiscale, considera presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor.

Daca oficialul pune accentul pe fiscalizare, un alt jucator important din domeniu, Culita Tarata, care administreaza 56.000 de hectare de teren agricol in Insula Mare a Brailei, crede ca prioritatea agriculturii pe termen mediu ar trebui sa fie refacerea sistemului de irigatii.

"Cred ca este o chestiune de forta majora. Repunerea in functiune a sistemelor de irigatii necesita, intr-adevar preturi mari, dar costurile se vor amortiza in doi trei ani", a declarat Tarata.

Reducerea TVA la 9% pentru alimente, insuficienta pentru "resuscitarea" Agriculturii

Presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara Romalimenta, Sorin Minea, atrage atentia ca si populatia ar trebui sa contribuie la combaterea evaziunii fiscale si ca ar putea face acest lucru doar daca ar inceta sa mai cumpere din targurile traditionale.

"Jumatate din produsele traditionale sunt cumparate de la Metro, schimbate etichetele, reafumate si vandute cu etichete si la pret de traditionale. Nu se poate vinde carnea pe tarabe", a subliniat presedintele Romalimenta, citat de Agerpres.

Sorin Minea: Evaziunea fiscala din industria alimentara reprezinta 50-60% din totalul pietei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evaziune fiscala Romania, #evaziune fiscala agricultura, #buget guvern evaziune fiscala , #Industria alimentara