Pretul alimentelor la nivel global a crescut a treia luna la rand

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 14:24
1708 citiri
Pretul alimentelor la nivel global a crescut a treia luna la rand

Preturile alimentelor au crescut in martie, la nivel mondial, pentru cea de-a treia luna consecutiv, potrivit indicelui FAO prezentat joi de Organizatia Natiunilor Unite (ONU), care releva ca cel mai mult s-au scumpit uleiurile vegetale si cerealele.

Indicele Organizatiei pentru Alimente si Agricultura (FAO) din cadrul ONU masoara luna de luna fluctuatiile de pret pentru un cos de alimente format din cereale, oleaginoase, lactate, carne si zahar.

FAO a ridicat totodata cu un milion de tone estimarile privind stocurile de cereale la nivel mondial in 2012, la 519 milioane tone, cu 15,6 milioane tone, respectiv 3,1% mai mult fata de nivelurile initiale.

Institutia, cu sediul la Roma, a confirmat totodata prognoza anterioara privind productia mondiala de grau, care ar trebui sa scada in acest an cu 1,4% fata de nivelul record de anul trecut, la 690 milioane tone.

Cresterea preturilor alimentelor poate antrena presiunile inflationiste, intr-o perioada de relaxare extrema a conditiilor de politica monetara din economiile dezvoltate, precum SUA si zona euro.

Preturile alimentelor au atins recorduri istorice in luna februarie a anului trecut, in paralel cu declansarea Primaverii Arabe. Preturile s-au retras de atunci, insa revenirea pe crestere in primul trimestru din 2012 ar putea readuce in atentia pietelor presiunile inflationiste.

Pietele internationale ale alimentelor au fost agitate in ultima perioada de situatia din Iran, care cumpara masiv cereale la preturi peste nivelul pietei din cauza sanctiunilor economice instituite de Vest.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret alimente agricole 2012, #pret alimente in lume, #pret alimente grau , #Industria alimentara