Preturile la alimente ar putea creste la raft cu circa 5 - 7%, in martie

Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 19:49
1685 citiri
Preturile la alimente ar putea creste la raft cu circa 5 - 7%, in martie

Preturile produselor alimentare ar putea inregistra, la inceputul lunii martie, o crestere la raft de circa 5 - 7 procente, din cauza majorarii preturilor la combustibili, energie si gaze naturale, pe parcursul anului 2011, a declarat, marti, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (Sindalimenta), Dragos Frumosu.

"Am declarat ca preturile se vor reaseza in ultima perioada a lunii februarie sau la inceputul lunii martie, fiindca anul trecut au crescut preturile la combustibili, energie si gaze naturale de cateva ori, iar acestea sunt lucruri care intra in pretul de cost al unui produs alimentar, indiferent care este el", a declarat Frumosu.

"Atata timp cat cei mai multi procesatori nu au crescut pretul anul trecut, pentru ca le-au scazut vanzarile din cauza puterii mici de cumparare nu mai pot merge un an cu aceleasi preturi pentru ca vor fi obligati sa inchida.

Daca nu se intampa nimic spectaculos, in general sa avem influente negative cauzate de cresterea semnificativa a preturilor la materia prima sau sa se deprecieze cursul leu/euro, consider ca nu va fi o crestere la raft mai mare de 5-7%", a mai precizat Dragos Frumosu.

Cresterea de pret de 3-4% la produsele lactate este normala pentru perioada de iarna

Acesta a aratat ca in acest an s-au produs sensibile majorari ale preturilor la anumite produse alimentare, cum ar fi o crestere de 3-4 procente la lapte, dar care reprezinta influente normale pentru perioada de iarna din cauza productiei mai mici.

In ceea ce priveste situatia culturilor agricole, presedintele Sindalimenta a precizat ca din datele pe care le detine pana in acest moment au fost compromise doua culturi, respectiv graul si rapita.

"Pana acum sunt compomise doua culturi, si anume graul si rapita, din cauza timpului nefavorabil, a secetei prelungite din toamna si a umiditatii crescute de acum. Bobul de grau putrezeste acum in pamant pe fondul de seceta si multa apa dintr-o data.

Deocamdata nu pot spune ce va fi din punct de vedere al preturilor la materia prima si nici al recoltei. Putem sa avem cifre reale doar in momentul in care stim cat avem in hambar, cand se va recolta, dar mai mult ca sigur ca nu va fi ca anul trecut", a afirmat Dragos Frumosu.

"Eu nu spun ce spune ministrul Agriculturii intotdeauna: ca avem o recolta buna, ca vom avea preturi bune si ca nu au voie sa creasca preturile. Ministrul Agriculturii este poet. Cei care vand cereale sunt comerciantii. Oamenii astia iau graul de la producatori si vand mai departe catre industria alimentara sau exporta, iar pretul lor este foarte apropiat de pretul de la bursa.

Daca pretul de la bursa creste, creste si in Romania indiferent daca avem productie mare sau mica, iar posibilitatea de a exporta este deschisa tuturor", a adaugat seful Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
#preturi alimente, #scumpire alimente, #crestere preturi alimente martie , #Industria alimentara