Scandal carne de cal: ministrii europeni pledeaza pentru etichetarea la origine a carnii

Joi, 14 Februarie 2013, ora 08:43
2718 citiri
Scandal carne de cal: ministrii europeni pledeaza pentru etichetarea la origine a carnii

Mai multi ministri europeni au pledat, in cadrul reuniunii UE, pentru etichetarea la origine a carnii utilizata in produsele semipreparate, pe fondul scandalului privind carnea de cal, informeaza AFP.

"Dorim sa evoluam spre o reglementare europeana care sa prevada etichetarea carnii la origine", a declarat ministrul francez pentru Protectia consumatorului, Benoit Hamon.

"As vrea ca etichetarea sa fie cat mai precisa", a declarat ministrul irlandez al Agriculturii, Simon Coveney.

Ministrul britanic al Alimentatiei, Owen Paterson, indeamna Uniunea Europeana sa actioneze "rapid" in cazul scandalului carnii de cal. "Este necesara o solutie rapida", a declarat Paterson la reuniunea de la Bruxelles. Paterson s-a declarat favorabil efectuarii de teste ADN pentru verificarea carnii din produsele semipreparate.

Ministrii europeni ai Agriculturii s-au reunit miercuri seara la Bruxelles pentru a stabili masurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene in cazul scandalului carnii de cal.

Reuniunea a inceput la ora 18.00 (19.00, ora Romaniei), dupa ce marti au avut loc perchezitii in doua companii britanice suspectate ca au vandut carne de cal in loc de carne de vita. Produse etichetate gresit au fost gasite si in Franta, iar suspiciuni exista si in Germania.

Reuniunea de miercuri este prezentata ca "informala" si nu sunt asteptate masuri concrete. "Dar va permite un schimb de idei intre statele membre cele mai afectate, in special Franta, Marea Britanie, Luxemburg, Suedia, Romania si Polonia", a anuntat presedintia irlandeza a UE.

Comisia Europeana va fi reprezentata de comisarul pentru Sanatate si Protectia consumatorilor, Tonio Borg, si de un reprezentant al comisarului UE pentru Agricultura, Dacian Ciolos.

Subiectul va fi dezbatut vineri la nivelul expertilor UE si cu ocazia Consiliului european pentru agricultura, pe 25 februarie, la Bruxelles.

Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat la inceputul saptamanii trecute, cand compania britanica de congelare Findus a recunoscut ca, de aproximativ sase luni, exista probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit sa fi fost de vita si care erau livrate de producatorul francez Comigel. Producatorul francez Comigel a precizat ca unele dintre pachetele destinate lasagna livrate companiei Findus contineau carne de cal in proportie de 99 - 100 %. Comigel alimenteaza numeroase lanturi de supermarketuri din Marea Britanie. Exista suspiciuni ca o parte din carnea de cal provenea din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#scandal carne cal, #ministri europeni carne cal, #Comisia Europeana scandal carne cal , #Industria alimentara