Voestalpine: Avem aproape jumatate din terenul pentru investitie

Joi, 21 August 2008, ora 09:42
1830 citiri
Voestalpine: Avem aproape jumatate din terenul pentru investitie

Voestalpine, concernul austriac care intentioneaza sa construiasca un combinat siderurgic la Marea Neagra, a contractat aproape jumatate din terenul vizat din zona Agigea-Constanta, a declarat pentru Business Standard purtatorul de cuvand al companiei, Peter Schiefer.

"Am reusit sa contractam aproape jumatate din terenul din apropierea satului Lazu, din comuna Agigea, de care suntem interesati. Procesul de contractare se desfasoara greu, mai ales din cauza birocratiei", a precizat Schiefer. Voestalpine vizeaza o suprafata de aproximativ 600 de hectare, din care 170 de hectare din apropierea portului vor fi concesionate de la stat pe 50 de ani.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, memorandumul cu Romania va fi semnat in luna septembrie. "Schimbarile sunt minore. In prezent, se adauga la memorandum modificarile cerute de Guvernul roman, precum chestiuni de mediu privind costurile de decontaminare a solului de pe terenul concesionat, in cazul in care acesta are un grad de poluare ridicat", a declarat pentru Business Standard aceeasi sursa.


Semnarea memorandumului dintre Romania si concernul austriac Voestalpine, programata initial pe 31 iulie, a fost amanata pentru luna septembrie din cauza unor neintelegeri privind suprafata de teren care ar urma sa fie concesionata de catre guvernul roman. Austriecii au solicitat o suprafata de teren din portul Constanta, adiacenta zonei fluvio - maritime, incepand de la dana 95 pana la dana 103.


Daca Voestalpine alege Romania ca destinatie a investitiei, acestia vor depinde de SC Comvex SA, cel mai mare operator de produse vrac de la Marea Neagra. Din luna iunie, Comvex a primit in concesiune, in urma unei licitatii, inca 50 de hectare in jurul portului Constanta, suprafata de teren care fusese solicitata de catre austriecii de la Voestalpine . Potrivit acelorasi surse, Comvex impreuna cu belgienii de la Electrabell vor construi pe acest teren o centrala Termoelectrica gigant, de 1.200-1.800 MW, in valoare de 1-1,5 miliarde euro.


Statul roman cauta, in prezent, solutii pentru a putea oferi Voestalpine o alternativa la cele 50 de hectare castigate prin licitatie de Comvex. In prezent, operatorul portuar este singura companie de la Marea Neagra care poate opera nave mari, si intentioneaza sa isi extinda liniile de depozitare. Doua dintre viitoarele linii de depozitare ar putea fi puse la dispozitia Voestalpine.


Concernul austriac si-a anuntat intentia, la inceputul lunii iulie, de a plati proprietarilor de terenuri din zona Constanta-Agigea 5% din valoarea terenurilor, pentru ca acestia sa nu creasca pretul loturilor. Tot in iulie, austriecii au contractat 96,4 hectare de la fondurile de investitii ARCA East Invest si Chayton Capital.


Romania concureaza pentru aceasta investitie cu Ucraina, Bulgaria si cu Turcia. Potrivit lui Schiefer, Romania este avantajata de faptul ca dispune de un port care satisface nevoile de transport ale investitorului austriac si de o piata relativ ieftina in ceea ce priveste forta de munca. Infrastructura si problemele legate de achizitia terenului constituie principalele puncte slabe.

"Infrastructura reprezinta o problema, dar nicaieri nu este perfect. Peste tot va trebui sa investim. Nu exista un avantaj concret, clar, ar trebui sa facem investitii oriunde", a explicat Schiefer. Potrivit memorandumului, traseul actual al centurii Constantei va fi deviat, in asa fel incat soseaua sa strapunga terenul pe care va fi amplasat combinatul.

Totodata, va fi deviat, tot la cererea austriecilor, traseul liniei de cale ferata care strabate o portiune din terenul vizat de Voestalpine. In cazul in care negocierile se vor concretiza, Voestalpine va deveni cel mai mare investitor direct in Romania, devansand Erste Bank (actionarul majoritar al BCR) si OMV (care controleaza Petrom). Voestalpine este deja prezent in Romania, prin intermediul Elmsteel, subsidiara britanica a grupului austriac, care detine din 2004 o fabrica la Satu Mare. Unitatea produce 50 mil. tuburi de otel anual, pentru industria auto.

De asemenea, furnizorul german Dancke, controlat tot de grupul austriac, urma sa construiasca o uzina de presare la Arad. Grupul a anuntat, in luna octombrie a anului trecut, ca va incepe in 2008, la Giurgiu, constructia unui centru de servicii, in care va prelucra tabla si alte materiale pentru clientii companiei austriece, printr-o investitie de 18 mil. euro.