Industria berii, exemplu de fiscalizare: Romania castiga tot mai mult din accize

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 14:44
2759 citiri
Industria berii, exemplu de fiscalizare: Romania castiga tot mai mult din accize

Ministerul Finantelor Publice estimeaza ca tara noastra va castiga peste 600 de milioane de euro din colectarea accizelor din industria berii.

Volumul colectarilor este in crestere incepand cu 2009, cand s-au colectat doar 522 de milioane de euro. Suma a crescut in 2010 la 553 de milioane de euro, iar in 2011 la 580 de milioane.

"Iata ca se poate ca un nivel foarte redus de acciza sa asigure un volum mare de acciza colectata si asta tocmai printr-o fiscalizare buna, printr-o securizare fiscala a domeniului", a subliniat el.

Cresterea este semnificativa, tinand cont ca Romania are el mai scazut nivel al accizelor la bere la nivelul Uniunii Europene, apreciaza Doru Dudas, director general al Directiei Generale Legislatie de Cod Fiscal in MFP, citat de Agerpres.

In ceea ce priveste ponderea pe care volumul accizei la bere o reprezinta in totalul accizelor la bauturile alcoolice, reprezentantul MFP a spus ca aceasta pondere, de asemenea, a crescut incepand cu 2009, de la 56% pana la 63,4%, iar in 2012 se estimeaza ca va fi de 64%.

In plus, volumul accizelor colectate la bere reprezinta 3,2 - 3,3% din accizele totale colectate in Romania si circa 1% din veniturile fiscale colectate de Romania.

Referitor la celelalte impozite, Dudas a reiterat faptul ca la capitolul TVA Romania doreste sa prelungeasca mecanismul taxarii inverse si dupa primavara lui 2013, cand derogarea acordata de UE expira, tocmai pentru ca acesta a avut efecte pozitive in combaterea evaziunii fiscale in comertul cu cereale.

La impozitul pe profit privind veniturile din cultura cerealelor si plantelor tehnice exista o facilitate importanta si anume ca declararea si plata sa se faca o singura data pe an, respectiv la data de 25 februarie a anului urmator, tocmai pentru ca fiscalitatea in acest caz tine seama de sezonalitatea care afecteaza cultura cerealelor si plantelor tehnice din vegetal.

In ceea ce priveste impozitul pe venit, directorul din MFP a aratat ca Romania aplica, de asemenea, un sistem simplificat de percepere, daca ne referim la persoanele fizice, in sensul ca se retine o cota de 2% din venit in cazul valorificarii produselor agricole catre centrele de colectare si catre centrele de procesare industriala.

"Aceasta industrie a berii a cunoscut o dezvoltare buna in ultimul timp si, din punct de vedere fiscal, putem spune ca este o industrie curata, adica asigura o colectare foarte buna a accizelor, care sunt platite de producatori. Din acest punct de vedre, aici apar niste probleme ulterior pe lantul de comercializare care duce catre consumatorul final si care nu afecteaza accizele, dar afecteaza celelalte tipuri de impozite, care si ele sunt importante pentru buget, respectiv TVA, sau impozitul pe profit ori impozitul pe venit. Este foarte important in acest context sa reusim sa pastram pana la consumatorul final aceasta curatenie a industriei berii din punct de vedere fiscal si sa asiguram acelasi grad de fiscalizare si de colectare pana cand berea ajunge in paharul consumatorului. Aici mai avem insa de lucru destul de mult", a precizat acesta.

#colectare accize bere, #volum accize colectat, #acciza bere Romania, #fiscalitate bere Romania , #Industria berii