Europa nu a gasit nici pana acum sursa carnii de cal din produsele alimentare

Joi, 28 Februarie 2013, ora 12:55
2014 citiri
Europa nu a gasit nici pana acum sursa carnii de cal din produsele alimentare

Statele europene intampina in continuare probleme in depistarea sursei din scandalul carnii de cal, in care au fost descoperite cantitati importante de produse din carne de cal etichetate fals ca fiind din carne de vita.

Care sunt produsele vizate de frauda?

Frauda vizeaza produse preparate, congelate sau conservate, care ar trebui sa fie pe baza de carne de vita tocata, si anume lasagna, ravioli, musaca, sos bolognez sau pizza. Marci ca Findus, Nestle (Buitoni si Davigel), Iglo, Panzani, Ikea, Picard si distribuitori ai principalelor marci au procedat la retragerea unor produse.

Potrivit autoritatilor franceze, peste 4,5 milioane de produse frauduloase au fost vandute in 13 tari europene de cel putin 28 de societati.

Deocamdata, singurele cazuri de burgeri ce contineau carne de cal au fost descoperite in Marea Britanie, de unde scandalul s-a extins in domeniul restauratiei.

Ce pericol exista pentru consumator?

Consumul carnii de cal nu prezinta pericol pentru sanatate. In paralel cu frauda si fara legatura cu scandalul, Ministerul francez al Agriculturii a anuntat ca trei carcase de cal ce contineau urme de fenilbutazona, un analgezic interzis in alimentatie, au ajuns pe piata din Franta, dar nu prezentau vreun risc pentru sanatate, potrivit ministerului.

Ce tari sunt afectate?

Urme de carne de cal in produse pe baza de vita au fost gasite in toate tarile europene, cu exceptia Balcanilor. In urma exporturilor realizate de Findus si Ikea, produse frauduloase au fost gasite din Hong Kong pana in Antile. Inclusiv in Rusia au fost descoperite produse etichetate fals. Teste ADN si controale se efectueaza in continuare in Europa.

In paralel, UE a cerut membrilor sai sa procedeze la 4.000 de controale pentru a detecta o eventuala prezenta de fenilbutazona.

Cine este responsabil?

Pana cand ajunge in farfurie, carnea trece printr-un numar mare de intermediari din mai multe tari, de unde si dificultatea de a desemna responsabili. Este, oare, vorba despre o retea organizata mafiota, asa cum au evocat mai multi actori, sau despre acte frauduloase izolate? Mai multe confiscari, perchezitii si retineri au avut loc, deja, la nivel european. Anchetele judiciare in curs sunt coordonate de Europol.

Autoritatile franceze au identificat un prim circuit implicand carne de cal de provenienta romaneasca trecuta pe la comercianti olandez si cipriot, revanduta furnizorului francez Spanghero, de unde ajungea la producatorul Comigel, un subcontractant pentru Findus si numerosi distribuitori.

Spanghero si-a vazut, pentru o perioada de timp, autorizatia sanitara retrasa, dar a fost restabilita partial. O ancheta este in continuare in curs asupra activitatilor de comert ale companiei, carora le-a pus capat.

O alta pista vizeaza comercianti olandezi ca Draap Trading LTD, cu sediul in Cipru si condus de catre Jan Fasen, si Meat Trading, condus de catre Hans Windmeijer, care au furnizat pentru Spanghero si Panzani (via Gel Alpes). Cei doi comercianti au fost deja condamnati pentru etichetare frauduloasa in 2012, potrivit presei.

De ce este fraudata etichetarea?

Potrivit specialistilor, carnea de cal este cu 25 pana la 30% mai ieftina decat cea de vita. Ministrul francez pentru Consum a apreciat ca frauda a adus un castig de peste 300.000 de euro.

"Se castiga multi bani si este mai putin periculos sa faci trafic cu alimente decat cu droguri", a dat asigurari secretarul general al grupului Carrefour.

Aceste practici au permis unora sa preia controlul asupra unor cote de piata, potrivit unui furnizor francez, care a dezvaluit sub acoperirea anonimatului ca mai multi concurenti, aflati in centrul scandalului, au putut pentru o perioada sa "reduca preturile". "Nu se stie cum faceau", a adaugat el.

#scandal carne cal, #sursa frauda carne cal, #responsabili scandal carne cal , #Industria carnii