Guvernul britanic stia de doi ani de problema carnii de cal

Luni, 18 Februarie 2013, ora 17:02
1231 citiri
Guvernul britanic stia de doi ani de problema carnii de cal

Owen Paterson, ministrul britanic al Mediului, a dispus realizarea unei investigatii in legatura cu un avertisment pe care autoritatile din aceasta tara l-ar fi primit inca de acum doi ani privind posibilitatea ca in reteaua alimentara sa patrunda carne de cal potential daunatoare.

In 2011 guvernul ar fi fost informat cu privire la faptul ca in reteaua alimentara patrunde carne de cal cu posibile urme de medicamente si ca situatia poate conduce la izbucnirea unui scandal, scrie The Guardian, citat de Mediafax.

"Am discutat acest lucru cu directorul FSA (Food Standards Agency), iar aceasta va verifica inregistrarile si va vedea exact ceea ce s-a spus la vremea respectiva", a declarat duminica Paterson pentru Sky News.

John Young, un fost manager din cadrul Serviciului pentru Igiena Carnii, care in prezent face parte din Agentia pentru siguranta alimentara, a declarat oentru The Sunday Times ca a ajutat la redactarea unei scrisori adresate Departamentului pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale (Defra) in aprilie 2011, scrisoarea care a fost ignorata, a precizat el.

Scrisoarea, adresata fostului secretar Sir Jim Paice de catre cel mai important exportator britanic de carne de cal, High Peak Meat Exports, avertiza Guvernul ca programul sau cu privire la eliberarea de pasapoarte, menit sa stopeze carnea ce continea fenilbutazona, un medicament antiiflamator, sa ajunga in reteaua alimentara, este un "fiasco". Paice a declarat ca nu isi amninteste sa fi vazut avertismentul.

"Daca informatia s-a aflat la Defra si nu s-a actionat in baza ei, este necesara o ancheta. As vrea sa stiu de ce nu mi s-a spus despre ea", a declarat el pentru The Sunday Times.

Defra a declarat ca problema pasapoartelor pentru cai "nu are legatura cu faptul ca, in mod fraudulos, carnea de cal a fost comercializata drept carne de vita".

#scandal carne cal, #carne cal Marea Britanie, #avertisment carne cal , #Industria carnii