Scandalul carnii de cal: Viitorul firmei Spanghero ar putea fi decis luni

Luni, 18 Februarie 2013, ora 10:12
1427 citiri
Scandalul carnii de cal: Viitorul firmei Spanghero ar putea fi decis luni
Foto: Euronews

Guvernul Frantei va lua luni o decizie cu privire la compania franceza Spanghero, care este acuzata ca a etichetat carnea de cal vanduta in Europa drept carne de vita.

Suspiciunile privind vinovatia firmei franceze Spanghero in scandalul carnii de cal au fost reconfirmate de catre ministrul francez al Agriculturii, Guillaume Garot, dar autoritatile de la Paris vor sa faca diferenta intre responsabilitatea care apartine managementului si activitatea celor 300 de angajati ai acestei companii.

Executivul de la Paris a intervenit pentru a restabili "increderea in lantul alimentar", afectata de "multe indicii grave, precise si concordante care scot in evidenta o inselatorie economica de amploare europeana", se transmite intr-un comunicat al oficialului francez, scrie AFP, conform Agerpres.

Autoritatile s-au mobilizat pe perioada desfasurarii anchetei pentru a sprijini angajatii companiei.

Companiei Spanghero i-a fost suspendata, joi, autorizatia sanitara pentru toate cele trei activitati: stocare, prelucrare a carnii si producere de semipreparate.

Firma in cauza, cumparata in anul 2009 de la familia Spanghero de catre societatea Lur Berri, este acuzata ca a vandut carne de cal etichetata ca fiind carne de vita, aceasta fiind folosita apoi la producerea unor preparatele comercializate de compania Findus.

Potrivit Agentiei franceze de combaterea a fraudei, scandalul vizeaza 750 de tone de carne, dintre care 550 au fost folosite la peste 4,5 milioane de produse vandute in 13 state europene.

Autoritatile au reiterat faptul ca este vorba despre frauda, dar ca operatiunile respective nu au pus in pericol sanatatea consumatorilor.

#carne cal Spanghero, #scandal carne Spanghero Franta, #import carne cal Spanghero, #etichetare carne cal Spanghero , #Industria carnii