Mafia din industria carnii repune pe tapet problema reducerii TVA

Marti, 29 Octombrie 2013, ora 12:17
2172 citiri
Mafia din industria carnii repune pe tapet problema reducerii TVA

In contextul in care Ministerul Agriculturii incearca sa convinga Excutivul sa reduca TVA la carne, apare pe "masa opiniei publice"ce mai mare exemplu de evaziune din acest sector: minus 50 de milioane de euro la buget din cauza unei grupari infractionale cu ramificatii in Guvern si Parlament.

Reprezentantii ministerului Agriculturii, in frunte chiar cu ministrul Daniel Constantin, incerca sa convinga Finantele de necesitatea scaderii TVA la carne, la fel cum s-a intamplat si la paine. Secretarul de stat Achim Irimescu a venit cu date concrete privind evaziune din acest domeniu, date pe care le-au pus la dispozitie chiar oamenii din industrie. El a fost "mustrat" in schimb de premierul Ponta pentru declaratiile facute public.

Totusi, acum membrii Guvernului au un exemplu concret in fata: o evaziune fiscala la care prejudiciul se ridica la 50 de milioane de euro si la care au participat mai multe companii din industria carnii.

Cum a functionat gruparea infractionala

La aceasta evaziune, cea mai mare din industria alimentara, se pare ca ar fi participat, pe langa oameni de afaceri si un procuror si un senator de Giurgiu, Nicolae Badalau. Fiecare membru al gruparii avea sarcini precise: erau persoane care se ocupau cu inregistrarea companiilor, altii "racolau" straini care sa accepte sa fie asociati sau administratori ai unor societati fictive.

Practic, suspectii foloseau aceste firme fantoma pentru a derula operatiuni comerciale, trecand in evidentele contabile cheltuieli fictive. Membrii gruparii urmareau in principal reducerea substantiala a obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat.

Membrii retelei efectuau operatiuni fictive, cum ca ar fi: vanzarea produselor pe pietele internationale, cand, in realitate, marfurile erau valorificate fara forme legale pe piata interna.

Evaziunea din industria carnii, problema "mult trambitata" de autoritati

Industria carnii este un sector la fel de "atins" de evaziunea fiscala ca si cel al panificatiei. Daca pentru paine Guvernul a decis deja reducerea TVA cu 15%, se fac presiuni pentru taxe mai mici si in sectorul carnii.

Mihai Visan, Director Executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC) si membru Romalimenta sustine ca este important ca autoritatile sa vada exemple clare de evaziune fiscala din acest domeniu pentru a-i ajuta sa decida privind reducerea TVA.

Potrivit lui Visan, aceasta tactica este cea mai des folosita pentru a "evita" plata taxelor si TVA in Romania: firmele fac acte fictive de export, in timp ce produsele raman in Romania si sunt vandute chiar la pretul mai mici decat nivelul pietei.

Cat se pierde la bugetul de stat din evaziunea fiscala

Statul a pierdut anual, sistematic, 230 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale in sectorul carnii, dupa cresterea Taxei pe Valoare Adaugata de la 19% la 24% in 2010.

Un raport intocmit de reprezentantii industriei carnii si prezentat in exclusivitate de Business24 arata unde sunt "supapele" in acest sistem:

Consumul de carne, in scadere de la an la an - Potrivit INS, din 56,6 kg consum carne si produse carne echivalent carcasa, 31,4 kg (55,5%) este reprezentat de carne porc, 17,2 kg carne pasare, 5,4 kg carne vita si 2,2 kg carne oaie (0,4 kg alte feluri carne). Datele de mai sus se refera la 2010.

Constatam un recul puternic fata de 2009, cand cifrele respective erau: 63,8 (-11,3%); 32,5 (-3,4%); 21,5 (-20%). De remarcat este faptul ca in UE consumul mediu de carne este in jur de 85 kg.

Sursa evaziunii - diferenta dintre productie si consum - Productia industriala de carne porc, desi creste ajungand la 357 de mii de tone, consumul mediu scade (cum am aratat mai sus), ceea ce sfideaza logica, astfel ca estimam ca circa 20% din cantitate (alte 71 mii tone) intra in procesarea subterana, fara acte, adaugand inca 30 milioane de euro evaziune.

Jumatate din importuri "mancate" de economia subterana - Importurile scad in 2010 cu 13%, iar in 2011 cu inca 20%, similar putem presupune ca 71 mii tone carne porc (adica jumatate din importul 'oficial' 2011 sau 2012!) au disparut in economia subterana. Dat fiind ca pretul mediu al importului 2012 a fost 1,7 euro/kg, cele 71 mii de tone, la o valoare de 121 milioane de euro, ar fi generat TVA circa 30 milioane de euro - bani neincasati la buget.

TVA aferenta din productia "la negru" - Carnea porc intrata din UE fara TVA, alaturi de cea provenita din taierile interne neinregistrate, este la randul sau sursa principala de evaziune in procesare. Revenind la scaderea productiei de mezeluri intre 2009-2011 (30 mii tone), la valoarea medie de livrare de 2,6 euro/kg, productia trecuta in subteran este de 78,5 milioane de euro, cu 19 milioane de euro TVA aferenta - bani neincasati la buget.

#evaziune industria carnii, #carne TVA, #reducere TVA carne , #Industria carnii