Raportul care arunca in aer industria alimentara. Argumentele pentru care ar trebui sa scada TVA la carne

Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 14:05
2713 citiri
Raportul care arunca in aer industria alimentara. Argumentele pentru care ar trebui sa scada TVA la carne

Reducerea TVA la carne este o masura pe care Ministerul Agriculturii a propus-o Guvernului, fiind un sector la fel de "tocat" de evaziune fiscala ca si cel al panificatiei. Totusi, decizia privind aplicarea acestei masuri va fi luata de Guvern, in acord cu Ministerul Finantelor.

Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii a explicat pentru Business24 ca, in situatia in care, reducerea TVA la paine se dovedeste a fi un succes si cresc incasarile la bugetul de stat, urmatorul domeniu care ar avea nevoie de o "gura de aer" este cel al carnii. Totusi, secretarul de stat a subliniat ca decizia nu apartine Ministerului Agriculturii, care are rolul de a analiza si propune sectoarele in care ar fi necesara o reducere a TVA.

"Eu am prezentat (n.red la la Forumul Investitorilor Autohtoni) cifre pe care le-am primit de la producatori, deci de la reprezentantii industriei. Ei sustin ca s-au pierdut 230 de milioane de euro pe an din cauza cresterii TVA in 2010. Am spus ca daca reusim sa implementam bine masura reducerii TVA la paine si se incaseaza la buget, ar fi posibil sa se extinda, in viitor, aceasta masura si la alte sectoare. Subliniez ca am spus ca s-ar putea aplica si in sectorul carnii", a declarat pentru Business24 Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Care sunt "durerile" industriei

Business24 prezinta raportul facut de reprezentantii industriei si care a ajuns pe masa Ministerului Agriculturii, document ce contine motivele pentru care autoritatile ar trebui Guvernul sa reduca TVA si la carne:

Consumul de carne, in scadere de la an la an - Potrivit INS, din 56,6 kg consum carne si produse carne echivalent carcasa, 31,4 kg (55,5%) este reprezentat de carne porc, 17,2 kg carne pasare, 5,4 kg carne vita si 2,2 kg carne oaie (0,4 kg alte feluri carne). Datele de mai sus se refera la 2010.

Constatam un recul puternic fata de 2009, cand cifrele respective erau: 63,8 (-11,3%); 32,5 (-3,4%); 21,5 (-20%). De remarcat este faptul ca in UE consumul mediu de carne este in jur de 85 kg.

Evolutia productiei, fata in fata cu evolutia consumului de carne

Reprezentantantii industriei au explicat diferentele intre productie si consum, care genereaza evaziunea fiscala din acest domeniu, exemplificand cu sectorul mezelurilor.

Sursa: raport Romalimenta

"Productia a scazut scade cu 9,1% in doi ani, desi consumul de mezeluri al romanilor (circa 11 kg) se situa oricum sub jumatate din media UE. Mai curand, insa, cele peste 30.000 de tone dispar in economia neagra, stimulate de nivelul excesiv al TVA", se arata in raportul realizat de reprezentantii industriei.

Sursa: raport Romalimenta

Sursa evaziunii - diferenta dintre productie si consum - Productia industriala de carne porc, desi creste ajungand la 357 mii de tone, consumul mediu scade (cum am aratat mai sus), ceea ce sfideaza logica, astfel ca estimam ca circa 20% din cantitate (alte 71 mii tone) intra in procesarea subterana, fara acte, adaugand inca 30 milioane de euro evaziune.

Jumatate din importuri "mancate" de economia subterana - Importurile scad in 2010 cu 13%, iar in 2011 cu inca 20%, similar putem presupune ca 71 mii tone carne porc (adica jumatate din importul 'oficial' 2011 sau 2012!) au disparut in economia subterana. Dat fiind ca pretul mediu al importului 2012 a fost 1,7 euro/kg, cele 71 mii de tone, la o valoare de 121 milioane de euro, ar fi generat TVA circa 30 milioane euro - bani neincasati la buget.

TVA aferenta din productia "la negru" - Carnea porc intrata din UE fara TVA, alaturi de cea provenita din taierile interne neinregistrate, este la randul sau sursa principala de evaziune in procesare. Revenind la scaderea productiei de mezeluri intre 2009-2011 (30 mii tone), la valoarea medie de livrare de 2,6 euro/kg, productia trecuta in subteran este de 78,5 mil euro, cu 19 mil euro TVA aferenta - bani neincasati la buget.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#industria carnii TVA, #reducere TVA carne, #evaziune fiscala TVA carne, #evaziune industria carnii , #Industria carnii