Scandalul carnii de cal ajunge in Hong Kong

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 17:43
1291 citiri
Scandalul carnii de cal ajunge in Hong Kong

Scandalul carnii de cal a ajuns pana in Hong Kong, dupa ce autoritatile locale au solicitat scoaterea de la vanzare a lasagna produsa de compania suedeza Findus si importata din Marea Britanie.

Centrul pentru Siguranta Alimentara din Hong Kong a cerut populatiei locale sa nu consume lasagna, avertizand ca ar putea contine carne de cal "care nu a fost testata in legatura cu continutul de medicamente de uz veterinar", relateaza AFP, conform Agerpres.

Alimentele occidentale sunt foarte populare in centrul financiar asiatic, unde traiesc multi cetateni straini.

Nici lanturile de magazine si nici guvernul nu au fost in masura sa precizeze numarul de produse tip lasagna congelata marca Findus comercializate in oras.

Ancheta continua in Franta

Scandalul a luat amploare in Europa in momentul cand Comigel a alertat Findus cu privire la prezenta de carne de cal in semipreparate fabricate pentru gigantul alimentar si comercializate in Marea Britanie. De atunci, numeroase tari europene sunt afectate intr-o mai mare sau mai mica masura de scandal.

Comigel a acuzat unul dintre furnizorii sai, societatea franceza Spanghero, cu sediul la Castelnaudary (sud-vest), care se afla de atunci in centrul scandalului si face obiectul unei anchete.

Potrivit Directiei franceze de lupta antifrauda, 750 de tone de carne de cal au fost cumparate de Spanghero, dintre care 550 de tone au fost utilizate, prin intermediul Comigel, la fabricarea a 4,5 milioane de produse frauduloase vandute unui numar de 28 de companii din 13 tari europene.

Anchetatorii au revenit miercuri la Spanghero unde incepand de marti au loc perchezitii, iar conducerea companiei si angajatii sunt audiati cu privire la trasabilitatea carnii.

Guvernul francez a desemnat in mod clar Spanghero ca principalul vinovat in acest scandal. Din 8 februarie au fost lansate acuzatii de frauda la adresa Spanghero. Inspectiile au scos la iveala "dovezi clare si concordante" privind o frauda la nivel european, a afirmat guvernul francez.

#scandal carne cal, #carne cal Hong Kong, #lasagna Findus Hong Kong, #carne cal lasagna Findus , #Industria carnii