Scandalul carnii de cal: Guvernul trebuie sa traga la raspundere vinovatii pentru denigrarea Romaniei

Joi, 14 Februarie 2013, ora 07:15
1938 citiri
Scandalul carnii de cal: Guvernul trebuie sa traga la raspundere vinovatii pentru denigrarea Romaniei
Foto: The Independent

Guvernul Romaniei este cel care trebuie sa traga la raspundere vinovatii pentru denigrarea imaginii producatorilor de carne din tara noastra, sustine Sorin Minea, presedintele asociatiei patronale Romalimenta, in contextul in care Romania a fost prezentata drept sursa problemelor din scandalul carnii de cal.

Cu toate ca pana acum nu a fost prezentata nicio dovada concreta, Romania a tinut capul de afis in presa internationala ca origine a problemelor, din Marea Britanie, unde au fost descoperite produsele care contineau carne de cal, pana in Australia.

"A fost un atac la adresa noastra. (...) S-a creat o neincredere fata de produsele din carne romanesti", arata presedintele Romalimenta, adaugand ca "s-a creat un precedent; pe toate posturile de televizune a aparut cum (n.r. romanii) omoara caii din Letea".

Impactul suferit de industria locala nu va putea insa fi apreciat decat dupa cateva saptamani, precizeaza Minea. Practic, totul va depinde de cum va raspunde consumatorul final din tarile unde s-au gasit produsele din carne contrafacuta, tinand cont de faptul ca modul in care a fost prezentat scandalul carnii de cal a rezultat intr-o campanie de imagine negativa la adresa Romaniei.

Este cruciala gasirea vinovatilor

Pentru a repara imaginea tarii noastre in fata consumatorilor europeni "este foarte importanta gasirea unor vinovati reali si o aplanare a conflictului", a declarat presedintele Romalimenta pentru Business24.

Media straina va putea atunci sa demonstreze clar publicului ca Romania nu a avut de fapt nici o vina in scandalul international, cu atat mai mult cu cat nu a existat nicio dovada clara in acest sens.

"Romania a fost vinovatul de serviciu. Compania franceza nu a stiut ce sa spuna si a amintit atunci de faptul ca el cumpara carnea din Romania, iar vinovatii sunt romanii", a precizat Minea.

Presedintele companiei franceze Comigel, Erick Lehagre, a anuntat saptamana trecuta ca un producator roman este sursa pentru carnea de cal considerata de vita si folosita in lasagna vanduta in Marea Britanie.

Lehagre a citat, de fapt, furnizorul sau din Franta, firma Spanghero, care a amenintat cu aceasta ocazie ca va da in judecata producatorul roman de la care s-a aprovizionat. Ulterior, serviciile veterinare franceze au confirmat pentru Ministerul Agriculturii din Romania.

Pana in prezent insa, anchetele autoritatilor romane in acest caz nu au identificat nicio incalcare a legii de catre producatorii romani vizati de catre societatile franceze.

In concluzie, in cazul in care industria carnii din Romania va fi afectata de acest scandal, guvernul ar putea trage la raspundere Spanghero pentru "declaratii iresponsabile si deservicii aduse industriei romanesti", concluzioneaza Minea.

Totusi, cea mai buna rezolvare pentru intreaga situatie consta in gasirea vinovatilor, iar din acest punct de vedere presedintele Romalimenta se teme ca, intr-un final, scandalul va fi musamalizat, din cauza implicarii unor actori mult prea importanti.

Chiar si reprezentantii Comisiei Europene, institutie care nu s-a sfiit sa ne atraga atentia asupra unor alte probleme, au luat apararea tarii noastre cu aceasta ocazie.

"Nu este drept ca un stat membru sa fie acuzat fara dovezi. Reactia autoritatilor romane a fost corecta si prompta. Romania a dat dovada de transparenta, ceea ce arata ca poate gestiona o astfel de situatie", a spus comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala Dacian Ciolos, miercuri, la o conferinta de presa.

Nicio dovada despre implicarea Romaniei, dar ies la suprafata problemele din Regatul Unit

Daca Romania nu poate fi acuzata de vreo incalcare a reglementarilor din domeniu, oficialii din Marea Britanie, unde tara noastra a fost aspru criticata in ultima perioada, au descoperit chiar la ei acasa firme care nu respecta legea.

Un abator si o fabrica de procesare a carnii au fost in schimb inchise in Marea Britanie, dupa ce agentia care reglementeaza domeniul alimentar in aceasta tara a descoperit ca utilizasera carne de cal pentru productia de burgeri si kebab.

In plus, lantul de supermarketuri britanic Waitrose a scos de la rafturi o marca de chiftele din carne de vita, dupa ce analizele ADN au dovedit ca acestea contineau in proportie de pana la o treime carne de porc.

In acest context, Mary Creagh, un deputat britanic de opozitie, afrima ca exista dovezi clare privind tranzactii ilegale de carne de cal, intre Marea Britanie si Irlanda, relateaza Agerpres.

Politicianul sustine ca in Irlanda de Nord exista peste 70.000 de cai neinregistrati, iar animalele nedorite sunt cumparate cu 10 euro si vandute apoi pentru carne cu sume de peste 500 de euro.

"Este usor sa dai vina pe romani si polonenzi", dar acestia "nu au identificat pana in prezent probleme in abatoarele de vite", a declarat aceasta in cadrul unui discurs din Parlamentul britanic.

#vinovati scandal carne cal, #pierderi industrie carne, #industrie carne Romania, #implicare Romania carne cal , #Industria carnii