Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Strainii refuza carnea de cal si vita din Romania

Strainii refuza carnea de cal si vita din Romania


Exporturile de carne de cal si de vita transata au scazut aproape total in urma scandalului international al carnii de cal in care a fost implicata si Romania, desi carnea nu a provenit de la producatori locali, cele mai mari cereri fiind anterior din Franta si Italia, potrivit Federatiei Pro Agro.

"Vanzarile de carne de cal, cate erau ele, 6.000 - 7.000 de tone, nu ne asteptam sa se mai produca anul acesta. Sunt bani de care agricultura avea nevoie. Carnea de vita transata nu se mai exporta. Fiecare isi pune intrebarea: daca este carne de cal? Asta cu toate ca vina nu a fost a noastra. In acest moment carnea de vita transata din Romania nu se mai exporta aproape deloc", a declarat marti presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, Alexandru Jurconi.

El a aratat ca, desi carnea de cal este ceruta pe pietele externe, nimeni nu mai are curajul pe plan local sa creeze un lant de aprovizionare si export pentru aceasta, dupa ce in multe state europene a fost descoperita, in ultimele saptamani, carne de cal prezentata drept vita.

Jurconi a spus ca in prezent nu se mai exporta aproape deloc carne de cal transata, iar cea mai mare cerere pentru aceasta venea din Franta si Italia.

Referindu-se la cresterea consumului de carne de cal in Franta de pe plan local in ultimele saptamani, presedintele Pro Agro a mentionat ca francezii au incredere in productia nationala si o sustin, ceea ce in Romania nu se intampla.

El a precizat ca, in schimb, vanzarile de carne de porc si de pasare nu sunt afectate.

Romania, campioana pana acum la exportul carnii de cal

Romania a fost in ultimii ani unul dintre cei mai mari exportatori de carne de cal la nivel mondial, inregistrand in anul 2011 exporturi in valoare de 13,1 milioane euro, pe locul 5 in Europa in urma Belgiei, Poloniei, Frantei si Olandei, respectiv pe 9 la nivel mondial.

Astfel, Romania a exportat in 2011 carne de cal, catar sau magar in valoare de 13,1 milioane euro, fata de 10,8 milioane euro in anul anterior. In 2009, aceste exporturi s-au cifrat la 7,9 milioane euro, fata de 8,4 milioane euro in 2008, respectiv 7,7 milioane euro in 2007.

In primele 11 luni ale anului 2012, Romania a exportat carne de cal, catar sau magar in valoare totala de 12,3 milioane euro.

Principalele piete de export au fost anul trecut Belgia, Bulgaria, Italia si Polonia.

Exporturile catre Bulgaria s-au cifrat la 3,1 milioane euro, in timp ce livrarile in Belgia au atras incasari de 4,5 milioane euro. Italia a importat de aproape 2 milioane euro, iar Polonia de 1,6 milioane euro. Romania a mai exportat anul trecut carne de cal si catre Olanda, Austria, Ungaria, Grecia, Germania si Cehia, insa in cantitati nesemnificative, cu cifre de afaceri de ordinul zecilor de mii de euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2075 ori