Crestere in toate sectoarele economice

Luni, 30 Mai 2011, ora 11:35
1594 citiri
Crestere in toate sectoarele economice

Conform unui sondaj INS, managerii societatilor comerciale estimeaza pentru perioada mai-iulie o crestere a activitatii in toate sectoarele, respectiv industrie, constructii, comert si servicii, o relativa stabilitate sau o crestere usoara a numarului de angajati si o majorare a preturilor, relateaza Mediafax.

In cadrul anchetei de conjunctura din mai 2011, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +13%), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -3% pe total industrie prelucratoare (-6% la intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste).

Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de scadere accentuata,respectiv in fabricarea altor mijloace de transport (sold conjunctural -23%), metalurgie (sold conjunctural -22%), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (sold conjunctural -19%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +12%).

In activitatea de constructii se va inregistra o majorare atat a volumului productiei (sold conjunctural +24%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +18%). De asemenea, managerii estimeaza un avans moderat al numarului de salariati (sold conjunctural +11%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile mari, cu 249 - 500 salariati, si o crestere a preturilor (sold conjunctural +16%).

In sectorul de comert cu amanuntul managerii au estimat in luna mai 2011 crestere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural +8%).

Astfel, atat volumul total al vanzarilor de marfuri, cat si cel al comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor avea tendinta de crestere (sold conjunctural +18%, respectiv +11%).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural +1%). Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra majorari pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +36%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoasteun avans moderat (sold conjunctural +11%) in mai-iulie, o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -2%) si o crestere a preturilor de vanzare sau de facturare a prestatiilor (sold conjunctural +18%).

#sector economic, #crestere economica, #manager, #industrie, #constructii, #comert, #servicii, #numar angajati , #Industria constructiilor