Piata materialelor de constructii, dominata de produse romanesti

Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 15:45
3243 citiri
Piata materialelor de constructii, dominata de produse romanesti

Piata materialelor de constructii va atinge o valoare de 3,2 milioane de euro pana la sfarsitul acestui an, a declarat, vineri, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR), Claudiu Georgescu.

In prezent, cea mai mare parte a materialelor de constructii de pe piata, circa 60% - 70%, sunt produse in Romania.

Preturile de productie in aceasta industrie s-au majorat ca urmare a cresterii tarifelor la energie electrica si gaze cu 1,5% - 1,6%, potrivit Agerpres.

Preturile materialelor de constructii sunt cu 5% mai mari, a anuntat Claudiu Georgescu.

Din punct de vedere al vanzarilor, cimentul va fi pe primul loc, cu circa 600 milioane de euro, urmat de produsele de termoizolare si de prefabricate.

Constructiile industriale si cele de pe segmentul de retail sunt cele mai profitabile, in timp ce segmentul rezidential se confrunta cu probleme in ceea ce priveste respectarea normativelor si, implicit, siguranta utilizatorilor finali.

Astfel, in mediul rural, 65% din constructiile rezidentiale nu au autorizatii de constructie.

Una dintre probleme cu care se confrunta, in prezent, proiectantii este si lipsa tuturor caracteristicilor tehnice ale materialelor de constructii nou intrate pe piata.

La randul lor, producatorii acuza pretul mare de testare al produselor noi in laborator, apreciind ca Institutul de Cercetari in Constructii si Economia Constructiilor(INCERC) practica preturi "prohibitive".

Specialistii din domeniul constructiilor sustin ca fondurile europene pot fi folosite cu succes pentru testarea noilor materiale.

Volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 4,9% in primele opt luni din 2012, in serie bruta, comparativ cu perioada similara a anului trecut, informeaza Institutul National de Statistica (INS).

Sectorul constructiilor da semne ca isi revine din criza

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata materiale constructii 2012, #valoare piata materiale constructii, #preturi materiale constructii, #costuri productie constructii , #Industria constructiilor