Ciolos: Laptele varsat in camp, un gest extrem."Iresponsabilitatea" pune lacatul pe ferme

Vineri, 22 Martie 2013, ora 13:37
1823 citiri
Ciolos: Laptele varsat in camp, un gest extrem."Iresponsabilitatea" pune lacatul pe ferme

Producatorii romani de lapte sunt victimele unei ofensive privind calitatea si siguranta produselor locale, laptele varsat pe camp fiind gestul extrem al unor fermieri care pot falimenta din cauza "iresponsabilitatii altora", a declarat, vineri, comisarul european Dacian Ciolos.

"Producatorii de lapte romani culeg, in covarsitoarea lor majoritate pe nedrept, rezultatele catorva saptamani in care consumatorii au fost bombardati cu informatii despre scandaluri legate de calitatea si siguranta produselor romanesti. Laptele varsat in camp este un gest extrem al unor oameni care si-au facut treaba corect si care se vad in situatia de a pune lacatul pe ferme din cauza iresponsabilitatii altora", a spus comisarul european al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Ciolos cred ca "fara consumatori increzatori in ceea ce cumpara, agricultorii onesti nu au nicio sansa" si ca aceasta "situatie nfericita" obliga la cautarea de solutii.

"Mie mi se pare esential ca sectorul insusi sa dezvolte mecanisme de autocontrol, anticorpi care sa-l protejeze, si sa comunice in mod convingator, sistematic, societatii, consumatorului roman, despre existenta, functionarea si soliditatea acestor mecanisme.

Este in interesul producatorilor agricoli ca trisorii, neglijentii, iresponsabilii, in neta minoritate printre ei, sa fie eliminati. Ei insisi trebuie sa fie mai vigilenti decat autoritatile de control ale statului. Daca unul triseaza, sufera toti, iar increderea exista numai acolo unde exista o garantie a onestitatii, clar asumata", a mai declarat, comisarul european Ciolos.

Comisarul european a subliniat si importanta "comunicarii responsabile"

"Nu cred ca, dintr-o data, au inceput sa se intample lucruri teribile in privinta sigurantei alimentare in Romania. Situatii din acestea apar peste tot in Europa, exista sisteme de control care se activeaza si care s-au activat si in Romania. Oamenii devin foarte emotionali atunci cand vine vorba despre alimentatie si e foarte important ca in comunicare sa existe un echilibru (...)

E clar ca nu se poate si nu e responsabil sa ascunzi realitatea dar, pe de alta parte, fara o identificare pe piata a celor care isi fac treaba cinstit, dezastrul poate fi generalizat pentru un sector intreg", a mai spus Ciolos.

Ciolos: Criza laptelui nu trebuie gandita in logica unui razboi comercial

Comisarul european mai crede ca actuala criza a laptelui de pe piata romaneasca nu trebuie gandita in logica unui razboi comercial, dar a spus ca aceasta piata este locul unei competitii acerbe, in contextul existentei unui sector al laptelui insuficient consolidat, care are nevoie de o reforma structurala.

"Sunt foarte preocupat de ceea ce se va intampla cu producatorii romani dupa 2015 cand vor disparea cotele de lapte si piata va fi total liberalizata. Daca producatorii locali nu isi consolideaza o productie de calitate, multe branduri romanesti de lactate, cu capital international, risca sa nu mai produca cu lapte romanesc.

Autoritatile si producatorii ar trebui sa reflecteze serios si sa decida ce e de facut pentru ca in 2015 sa nu ne trezim ca nu vom mai gasi pe piata lapte romanesc. Daca vrem sa evitam asta, trebuie actionat acum. Brandingul produselor locale, sistemul de autocontrol, organizarea producatorilor sunt parte din aceasta solutie (...) Va exista si posibilitatea acordarii unor subventii cuplate pentru sectoare vulnerabile", a mai declarat comisarul european Ciolos.

Ciolos spera ca producatorii romani de lapte vor depasi criza de incredere din partea consumatorilor si ca aceasta va fi un avertisment pentru cautarea unor solutii durabile in sectorul laptelui.

#Ciolos industria laptelui, #Ciolos declaratii criza laptelui, #Ciolos lapte aflatoxina Romania , #Industria laptelui