Constantin: Doar 8% din vacile din Romania cresc in ferme moderne

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 15:59
2189 citiri
Constantin: Doar 8% din vacile din Romania cresc in ferme moderne

Doar 100.000 de vaci din totalul de 1,2 milioane aflate in Romania cresc in ferme moderne, marea majoritate fiind detinute de fermieri care au unul sau doua animale, a declarat joi, intr-o conferinta, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"In Romania, majoritatea animalelor se afla in ferme de 1-2 capete. Vorbim de aproximativ 800.000 de vaci", a spus Constantin, citat de Mediafax.

El a afirmat ca in Romania sunt 1,2 milioane de bovine si doar 100.000 (circa 8%) sunt in ferme moderne.

"Eu as incuraja gospodariile de 1-2 capete care vor sa produca pentru piata. Vrem ca acestea sa ajunga la 15-20 de animale", a adaugat Constantin.

Ministerul Agriculturii va pune la dispozitia fermierilor, la inceputul lunii iunie, 50 de milioane de euro pentru infiintarea de ferme familiale sau cresterea capacitatii unitatilor. Investitia maxima intr-un proiect va fi de 50.000 de euro.

In plus, Daniel Constantin a declarat intr-un interviu acordat Business24 ca autoritatile au in vedere investitii mai mari in sectorul zootehnic.

Daniel Constantin: Am negociat cu bancile si vor da credite fermierilor pentru terenuri agricole

"Ma uitam la fondurile europene pe care le-am avut in perioada 2007-2013, majoritatea au mers catre productia vegetala. Era nevoie acolo. Era nevoie de capacitati de stocare, silozuri, aveam nevoie de masini si utilaje agricole. S-au facut foarte multe investitii si se vor face si in continuare, dar vrem sa aducem la acelasi palier si zootehnia, pentru acolo, din pacate, nu s-au facut foarte multe investitii: nu s-au cumparat foarte multe grajduri, instalatii de mult, tancuri de racire, capacitati de stocare sau transport si vrem sa facem investitii in zona respectiva", a spus Daniel Constantin.

#Constantin industria laptelui, #productie lapte Constantin, #declaratii Constantin vaci lapte , #Industria laptelui