Liviu Dragnea vrea sa interzica temporar exporturile de busteni si cherestea

Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 15:03
3028 citiri
Liviu Dragnea vrea sa interzica temporar exporturile de busteni si cherestea

Vicepremierul Liviu Dragnea a recomandat sambata, la Oradea, sa se stopeze pentru o perioada exporturile de busteni si de cherestea, in scopul sustinerii industriei lemnului din tara noastra si a propus sa se prelungeasca dezbaterile pentru modificarea Codului silvic.

"Ideea cu oprirea exportului pentru o perioada este o idee mai veche si nu trebuie sa renuntam foarte usor la ea. Pana la urma, suntem membri in Uniunea Europeana, iubim UE si o respectam, numai ca trebuie sa ne gandim foarte serios si la viitorul acestei tari.

De aceea, sa aveti in vedere, din dorinta legitima a Guvernului, a dvs, a primului-ministru, de a realiza un Cod silvic care sa ajute sa salvam padurea si vreau sa tineti cont de asta, sa ne ajute si industria lemnului si industria mobilei in Romania", a spus ministrul Dragnea, la finalul intalnirii cu prefectii si sefii de CJ din zonele de N-V si Centru.

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a agreat ideea, afirmand ca ar trebui luata o masura radicala de a interzice pentru doi-cinci ani exportul de busteni si cherestea, cu toate riscurile fata de Bruxelles.

"Vom avea infringement. Pana ne judecam, cred ca pornim industria lemnului. Dar e o decizie pe care o vom discuta. Am vorbit cu premierul, dar avem constrangeri de la UE. Ar fi o decizie politica majora, pentru ca, din pacate, cantitati foarte mari se exporta, in timp ce agentii economici din tara nu mai au lemn la preturi care sa le asigure competitivitatea", a aratat Lucia Varga.

De asemenea, ea a propus o prelungire a dezbaterilor publice, pana la 1 iunie, in ceea ce priveste modificarea Codului silvic.

Despagubirile celor cu paduri in parcurile nationale ar trebui discutate dupa finalizarea planurilor de management

Ministrul a recomandat ca masurile noului Cod silvic sa fie astfel gandite incat cei care au "tuns" intr-adevar padurile "sa nu ramana bine-mersi".

"Prea au fost chinuiti oamenii in tara asta in ultimii douazeci si ceva de ani. Haideti sa tinem seama de acest lucru, pentru ca noi ne gandim sa facem un sistem corect, modern, european, dar sa-l adaptam la specificul nostru", a subliniat ministrul.

In opinia sa, obligatia statului roman de a despagubi pe cei care sunt in parcurile nationale nu este facultativa, dar a atentionat ca, in acest scop, trebuie finalizate Planurile de management, pentru a se delimita zonele de dezvoltare. Acelasi punct de vedere l-a avut si Liviu Dragnea.

"Ne bucuram ca sunt parcuri nationale in Romania, dar oamenii care traiesc acolo de atatea sute de ani trebuie sa fie despagubiti din moment ce noi le punem restrictii. Sa facem planurile de management. Nu se poate sa oprim oamenii sa mearga cu oile la pasunat unde au mers de sute de ani. Nu din cauza asta s-a degradat natura in tara noastra", a mentionat vicepremierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#interdictie export busteni cherestea, #export lemn Romania, #industrie mobila Romania, #despagubiri proprietari paduri , #Industria lemnului