Cupru Min, o cauza pierduta? Privatizarea nu va fi reluata in 2012

Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 12:22
2676 citiri
Cupru Min, o cauza pierduta? Privatizarea nu va fi reluata in 2012
Cupru Min exploateaza 60% din rezervele de cupru ale Romaniei/ Sursa foto: Romania Libera

Esecul privatizarii celei mai mari exploatari de cupru din Romania nu are sanse sa fie "corectat" anul acesta. Ce se va intampla cu societatea Cupru Min?

Privatizarea Cupru Min arunca o pata neagra pe guvernul Ungureanu, laudat pentru progresele pe care le-a realizat in cele doua luni de la infiintare. Executivul a lasat sa fie declarata castigatoare a licitatiei de vanzare a celei mai mari companii de exploatare de cupru o firma necunoscuta, cu proprietari necunoscuti si intentii la fel de necunoscute.

Si acest lucru s-a intamplat in ciuda faptului ca mass-media i-au tras de maneca la momentul respectiv pe cei implicati in proces. Acestia pareau prea imbatati de pretul de vanzare obtinut, 200,77 milioane de euro, de 3,5 ori mai mare decat suma de la care a pornit licitatia.

La doua saptamani dupa anuntarea succesului vanzarii Cupru Min catre compania canadiana Roman Copper, controlata de banca de investitii Bayfront Capital Partners din Toronto, ministerul Economiei a anuntat ca negocierile cu viitorul proprietar au esuat.

Firma nu a vrut sa depuna garantia pentru investitiile de mediu si a contestat cateva aspecte din caietul de sarcini. Ministerul Economiei a iesit la rampa spunand ca procesul de privatizare va fi reluat "dupa o analiza a situatiei", insa analistii sunt convinsi ca lucrul acesta nu se va intampla in 2012.

"Deocamdata aceasta problema este blocata si nu se va relua anul acesta din cauza ca un proces de privatizare dureaza. Suntem in an electoral si nimeni nu va avea timp pentru asa ceva", a declarat analistul economic Ilie Serbanescu pentru Business24.

"Aceasta incercare de privatizare a Cupru Min a fost facuta intr-un mod foarte neprofesionist. O conditie de baza in astfel de procese este sa vinzi catre cineva cu experienta in domeniu, nu catre niste brokeri", mai spune analistul, adaugand ca, oricum, nu suntem intr-o perioada potrivita pentru a vinde exploatari de resurse minerale.

Legat de pretul pe care il va obtine statul pentru Cupru Min, Serbanescu spune ca acesta nu poate fi estimat, deoarece pretul oferit de Roman Copper nu a fost un pret de piata, ci un aranjament.

Nici analistul economic Aurelian Dochia nu crede ca licitatia va putea fi reluata prea curand, mai ales fiind intr-un an electoral.

"Inainte de schimbarea de putere, privatizarile sunt discutabile. Si in cazul Petrom, privatizarea a fost contestata dupa alegeri, asa ca investitorii se feresc sa participe la astfel de vanzari in an electoral", a declarat Dochia.

Privatizarea Cupru Min ar fi trebuit sa fie finalizata la sfarsitul acestei luni, dupa cum a fost stabilit in urma negocierilor cu Fondul Monetar International (FMI). Acesta nu este prima tentativa de vanzare a companiei. In 2007, statul a incheiat un contract de cooperare intre Cupru Min si un consortiu de firme, contract care nu a rezistat mai mult de doi ani.

Intrebari despre Ungureanu

Modul in care a vrut sa se faca privatizarea Cupru Min ridica o serie de intrebari legate de intentiile lui Mihai Razvan Ungureanu. Cum a putut un fost membru al SIE (Serviciul de Informatii Externe) si fie de acord cu o licitatie despre al carei castigator nu stia mai nimic?

Ce a facut SIE, care are un buget de 45 de milioane de euro anul acesta, pentru siguranta statului in aceasta tranzactie? Si, cea mai importanta intrebare: cine este pana la urma in spatele Roman Copper?

Compania i-a fost atribuita de mass-media locale, omului de afaceri Stephen Roman. Familia acestuia a avut legaturi cu Nicolae Ceausescu si cu Frank Timis si are afaceri chiar in domeniul minier.

Insa casa de avocatura Mararu & Mararu, reprezentantul legal al companiei, a respins orice asociere dintre castigatoarea licitatiei si omul de afaceri Roman.

"Respingem cu fermitate orice speculatii aparute in diverse publicatii, potrivit carora compania noastra ar avea vreo legatura cu domnul Stephen Roman si dorim ca acest aspect sa fie in mod definitiv clarificat si corectat in orice relatare media viitoare despre compania noastra", se arata intr-un comunicat al casei de avocatura.

#cupru min privatizare, #cupru min vanzare, #privatizari romania, #companie stat romania, #guvern Ungureanu, #minister economie , #Industria metalurgica