Cupru Min, o privatizare controversata. Cine este noul rege al cuprului in Romania

Miercuri, 28 Martie 2012, ora 07:59
3482 citiri
Cupru Min, o privatizare controversata. Cine este noul rege al cuprului in Romania
Uzina de cupru de la Rosia Poeni/ Sursa foto: Adevarul.ro

Cu toate ca era asteptata de mult timp, vanzarea Cupru Min a starnit controverse legate atat de pretul obtinut, cat si de noul proprietar. Este 200 milioane de euro suma corecta?

Cupru Min Abrud, compania de stat care exploateaza mina de la Rosia Poieni, a fost vanduta, dupa lungi incercari de privatizare, firmei canadiene Roman Cooper Corp. pentru suma de 200 milioane de euro.

Ca si in alte cazuri asemanatoare, tranzactia a starnit controverse legate de valoarea sa si, mai ales, de "vanzarea tarii la straini". Pretul obtinut pentru companie si implicit pentru un milion de tone de cupru, adica 60% din rezervele Romaniei, pare a fi cel corect, acesta fiind rezultatul unei licitatii la care s-au inscris initial 11 companii. Pretul de pornire al licitatiei fusese de 57,3 milioane de euro, suma care a fost depasita in final de 3,5 ori.

Insa suma pare infima daca o comparam cu valoarea cuprului ce va fi scos din zacamant, care ajunge la 6,5 miliarde de euro. In plus fata de pretul de vanzare, statul va obtine redevente anuale de 6% din valoarea materialelor exploatate.

Pretul corect

"Pretul obtinut pentru Cupru Min este mai mult decat bun. Licitatia a pornit de la aproape 60 de milioane de euro si investitorii se asteptau sa obtina maxim 90 de milioane de euro", este de parere analistul economic Ionel Blanculescu.

Legat de comparatia intre valoarea cuprului de la Rosia Poieni si suma de vanzare a Cupru Min, Blanculescu spune ca nu intreaga cantitate de cupru va putea fi exploatata. In plus, compania va trebui sa mai investeasca 200-300 de milioane de euro in retehnologizare.

Nu demult, presedintele Traian Basescu a pus redeschiderea minelor pe lista de prioritati a masurilor pe care Romania trebuie sa le ia in vederea cresterii economice. "Fac apel catre parlamentari si Guvern sa redeschideti mineritul care a devenit rentabil. Nu discut conditiile comerciale, daca avem bani sa-l redeschidem cu ai nostri sau acceptam investitii straine. Acesta este aurul societatii: locurile de munca", a declarat Traian Basescu.

Ar fi avut Romania bani pentru investitii in minerit? "Romania nu doar ca nu are bani pentru redeschiderea minelor, insa nu are nici competente, nici know-how si nici tehnologiile din domeniu care sa previna afectarea mediului si a sanatatii", este de parere Blanculescu.

Daca necesarul de investitii de la Cupru Min s-ar ridica la 300 milioane de euro, in ceea ce priveste Rosia Montana, statul ar avea nevoie de 2,2 miliarde de euro pentru a reusi sa extraga aur.

Regele cuprului

Compania canadiana Roman Cooper Corp, noul proprietar al Cupru Min, i-a fost atribuita de mass-media locale, omului de afaceri Stephen Roman. Familia acestuia a avut legaturi cu Nicolae Ceausescu si cu Frank Timis si are afaceri chiar in domeniul minier.

Insa casa de avocatura Mararu & Mararu, reprezentantul legal al companiei, a respins orice asociere dintre castigatoarea licitatiei si omul de afaceri Roman.

"Respingem cu fermitate orice speculatii aparute in diverse publicatii, potrivit carora compania noastra ar avea vreo legatura cu domnul Stephen Roman si dorim ca acest aspect sa fie in mod definitiv clarificat si corectat in orice relatare media viitoare despre compania noastra", se arata intr-un comunicat al casei de avocatura.

Conform Mararu & Mararu, compania canadiana este fondata de banca de investitii Bayfront Capital Partners, specializata in finantarea de proiecte miniere pe cele cinci continente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cupru min privatizare, #vanzare cupru min, #minerit romania, #rosia montana gold corporation , #Industria metalurgica