15 angajati Rosia Montana Gold Corporation s-au blocat in mina

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 13:58
2166 citiri
15 angajati Rosia Montana Gold Corporation s-au blocat in mina
Sursa foto: Rosiamontanasimpla.ro

Cei 15 angajati ai companiei "Rosia Montana Gold Corporation" care s-au blocat, miercuri, in galeria Catalina-Monulesti, solicita aprobarea proiectului minier de la Rosia Montana, ei temandu-se ca nu le vor mai fi reinnoite de companie contractele pe perioada determinata care expira la sfarsitul acestei luni.

In conditiile in care mare parte din angajatii RMGC sunt angajati pe perioada determinata, iar contractele expira la sfarsitul lunii septembrie, protestatarii se tem ca acestea nu vor mai putea fi reinnoite.

Oamenii care s-au blocat in mina lucrau in schimbul I si au anuntat, atunci cand ar fi trebuit sa aiba pauza de masa, ca refuza sa iasa la suprafata. Ei muncesc in galerie la lucrari de conservare a acesteia.

La galerie este asteptat sa ajunga pentru a discuta cu minerii prefectul de Alba, Gheorghe Feneser, care si-a exprimat public de mai multe ori sustinerea pentru proiect.

De asemenea, liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului", Cristian Albu, a spus ca vrea sa intre in galeria miniera pentru a vorbi cu cei 15 mineri.

La RMGC lucreaza in jur de 500 de oameni, majoritatea din Rosia Montana si imprejurimi, angajati, cei mai multi, pe perioada determinata, respectiv pe perioada a trei luni. Contractele angajatilor expira la sfarsitul lunii septembrie. Daca aceste contracte nu ar fi reinnoite de catre companie, rata somajului ar ajunge in comuna la peste 74%, a declarat, recent, primarul comunei, Euge Furdui. In prezent, rata somajului in comuna Rosia Montana, care numara 3.000 de locuitori, este de circa 20%, a mentionat, saptamana trecuta, la solicitarea AGERPRES, primarul Eugen Furdui. De ajutoare sociale beneficiaza intre 105 si 110 familii, a afirmat primarul.

Circa trei sute de angajati ai companiei "Rosia Montana Gold Corporation" si localnici s-au adunat miercuri, pentru a doua zi consecutiv, in centrul istoric al localitatii Rosia Montana, pentru a cere aprobarea proiectului de lege privind mineritul in zona.

Daca marti mitingul si marsul de protest au fost neautorizate, de aceasta data manifestatia este una autorizata, dupa cum a precizat, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Alba, maior Cosmin Jurcovet.

Organizatorii manifestatiei au solicitat aprobare pentru organizarea protestului timp de o luna, intre orele 10 si 21. Intre orele 10 si 19, participantii au voie sa se deplaseze pe traseul Piata Veche si sediul administrativ al RMGC, pe o banda, fara sa blocheze circulatia, iar intre orele 19.00 si 21.00 au dreptul sa mearga in mars pana in Gura Rosiei, pe drumul judetean, pe o distanta de cativa kilometri, de asemenea fara sa afecteze traficul rutier.

Dotati cu zeci de steaguri tricolore, participantii au preluat de la protestatarii din Piata Universitatii din Bucuresti, care se opun proiectului minier de la Rosia Montana, modelul PET-urilor umplute cu pietricele, pentru a face zgomot.

Ei au continuat sa scandeze si miercuri lozinci in favoarea proiectului minier. "Vrem sa muncim aici, la Rosia Montana", "Jos somajul", "Vrem sa traim din minerit", "Mineritul este painea noastra", "Ne-am saturat de atata asteptat" si "Vrem locuri de munca ACUM" sunt cateva din mesajele afisate pe pancardele purtate de catre participantii la manifestatie.

Mai multe comisii parlamentare au dat marti aviz negativ la proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Rosia Montana, care va fi dezbatut in procedura de urgenta.

#mineri Rosia Montana, #angajati RMGC, #rosia montana gold corporation , #Industria mineritului