Protestatarii "Salvati Rosia Montana" au blocat din nou bulevardul Elisabeta

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 08:52
2087 citiri
Protestatarii "Salvati Rosia Montana" au blocat din nou bulevardul Elisabeta
Sursa foto: Antena3.ro

Peste 2.000 de persoane, in majoritate tineri, au protestat si miercuri seara, pentru a patra zi consecutiv, in Capitala, fata de proiectul minier de la Rosia Montana. Participantii la protest au ocupat bulevardul Regina Elisabeta din Bucuresti, pe o portiune de aproximativ 150 de metri incepand de la Universitate.

In jurul orei 22.00, protestatarii s-au deplasat de la fantana de la Universitate, pe strada Biseria Enei, insa s-au intors din drum dupa doar cateva zeci de metri, din cauza unor masini de jandarmi care le-au blocat accesul spre Calea Victoriei.

Dupa 45 de minute, o parte a protestatarilor au ocolit cordoanele de jandarmi si au reusit sa ajunga in bulevardul Nicolae Balcescu, pe care l-au blocat pe sensul Romana-Universitate. Dupa ce s-au instalat pe carosabil, unii dintre ei, care au vrut sa forteze barajele formate din nou de jandarmi, au reclamat ca acestia ar fi folosit gaze lacrimogene.

Alti protestatari au ocupat, in paralel, ambele sensuri ale bulevardului Regina Elisabeta, unde au venit ulterior, in jurul orei 23.30, si cei de pe bulevardul Nicolae Balcescu.

Cateva sute de persoane, in majoritate tineri, s-au adunat si miercuri seara, pentru a patra zi consecutiv, in Capitala, la fantana de la Universitate, pentru a protesta fata de proiectul minier de la Rosia Montana.

Protestatarii, care au ocupat trotuarul de la fantana si sunt incadrati de jandarmi, scandeaza, fluiera si agita steaguri si cartoane cu mesaje de protest.

O parte a lor fac zgomot cu pet-uri in care au bagat pietricele, bat din palme si la tobe africane.

Un tanar cu o portavoce le-a multumit pentru prezenta celor veniti la protest si a anuntat ca, si in seara de miercuri, vor avea loc ateliere de discutii privind proiectul minier si campania "Salvati Rosia Montana".

El a mai aratat ca protestatarii doresc retragerea proiectului de lege ce reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, anularea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania si introducerea zonei Rosia Montana in patrimoniul Unesco.

Participantii l-au aprobat si au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana", "Solidaritate", "Cinste rosienilor", Zi de zi aici vom fi", "Vrem cultura, nu cianura" si "PDL si USL, aceeasi mizerie".

Printre mesajele afisate la protest se numara "Dupa mina, potopul", "Premierul zice da, deputatul zice nu, doctorul ce zice?", "Ei, aur! Noi, cianura!", "Arab Spring, Turkish Summer, Romanian Autumn", "Asta e doar preambulul, va asteapta Istanbulul" si "GREBLA de PLUMB e in FIREA cianurii".

Protestele de la Bucuresti, alaturi de manifestari similare desfasurate duminica in alte orase din tara, au inceput dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul urmand sa fie transmis Parlamentului spre adoptare.

La protestele de duminica, luni si marti, o parte a manifestantilor au blocat temporar traficul pe bulevardele Regina Elisabeta si Nicolae Balcescu si, respectiv, Calea Victoriei.

#proteste Salvati Rosia Montana, #Rosia Montana bulevardul Elisabeta, #bulevard Elisabeta blocat, #minerit aur Rosia Montana , #Industria mineritului