Romania exploateaza noi zacaminte strategice

Luni, 16 Septembrie 2013, ora 15:23
3608 citiri
Romania exploateaza noi zacaminte strategice

Romania va deschide un nou zacamant de uraniu, aflat in comuna Grinties, judetul Neamt, in conditiile in care singurul zacamant aflat in prezent in exploatare, cel de la Crucea, este in curs de epuizare, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern initiat de Ministerul Economiei.

Valoarea totala a investitiei este de 407,331 milioane de lei, cu TVA, din care 322 milioane de lei reprezinta lucrarile de constructii-montaj.

Capacitate de exploatare medie anuala de minereu uranifer este de 124.000 de tone, iar durata de realizare a investitiei este de 108 luni.

Finantarea va fi asigurata din surse proprii ale Companiei Nationale a Uraniului S.A. Bucuresti, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei - Departamentul pentru Energie.

In nota de fundamentare, initiatorii proiectului precizeaza ca dezvoltarea accentuata de noi centrale nucleare in lume plaseaza in centrul atentiei problema combustibilului, respectiv piata uraniului.

"Sursa de combustibil este intrinsec fundamentala pentru sustenabilitatea oricarui sistem energetic. Astfel, pana in anul 2020 si ulterior, sursele de uraniu disponibile nu vor acoperi integral cererea iar preturile vor creste constant. Argumentele specialistilor se bazeaza pe planurile de dezvoltare a noi unitati nucleare (558 in diverse faze in intreaga lume, respectiv in constructie, planificate sau propuse). Previziunile referitoare la constructia de centrale nucleare arata ca cererea de uraniu va creste de 4 ori in urmatorii 10 ani, pana la circa 112.000 tone octoxid de uraniu in 2020. Actualele surse de uraniu nu pot satisface un astfel de consum, motiv pentru care este nevoie de surse noi", se arata in nota de fundamentare.

Inca doua reactoare nucleare s-ar putea construi in urmatorii ani

Romania foloseste uraniu drept combustibil pentru centrala nucleara de la Cernavoda, unde sunt in functiune doua reactoare si exista in plan realizarea altor doua.

"In vederea asigurarii materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar functionarii celor doua unitati nuclearoelectrice, precum si a functionarii in perspectiva a unitatilor 3 si 4, este obligatorie si urgenta parcurgerea concomitenta a urmatoarelor doua directii: asumarea deschiderii unei noi capacitati nationale de productie si, respectiv, asigurarea cadrului legislativ necesar si participarea pe plan mondial la concesionari de zacaminte uranifere in vederea exploatarii acestora sau la importul de minereu uranifer sau de concentrate tehnice", au mai spus initiatorii.

La nivel mondial exista o piata dezvoltata a uraniului, cu un grad ridicat de stabilitate. La aceasta stabilitate contribuie si existenta unor rezerve semnificative de uraniu in zone geografice lipsite de conflicte.

"Consultantele internationale indica implementarea unor masuri cum ar fi de exemplu sprijinul guvernamental pentru toate proiectele ce vizeaza ciclul combustibilului nuclear, caracterizate prin costuri mari si durate de realizare indelungate. Aceasta masura este justificata prin prisma necesitatii abordarii echilibrate a celor trei piloni ai strategiei europene (schimbarile climaterice, eficienta economica si siguranta energetica).

Crearea unei noi capacitati de productie in Romania in acest context, asigura premisele certe ale realizarii unui echilibru, care trebuie sa ofere o siguranta energetica a tarii in conditii de eficienta economica atunci cand cadrul general al energeticii nucleare romanesti nu poate capata contur decat prin importuri de minereu de uraniu si concentrate tehnice sau concesionari de zacaminte in alte zone ale lumii", se mai arata in nota explicativa.

Compania Nationala a Uraniului are in prezent un singur zacamant in exploatare, cel de la Crucea-Botusana, judetul Suceava, a carui licenta de concesiune isi inceteaza valabilitatea in aprilie 2015. Acest zacamant este in curs de epuizare, se mai precizeaza in proiect.

România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
#mina uraniu Romania, #zacamant uraniu Romania, #extractie Uraniu, #energie nucleara Romania, #centrala nucleara cernavoda , #Industria mineritului