Rosia Montana. Protestatarii au blocat pentru sase ore Bulevardul Elisabeta din Capitala

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 09:40
1602 citiri
Rosia Montana. Protestatarii au blocat pentru sase ore Bulevardul Elisabeta din Capitala
Sursa foto: Ziuanews.ro

Bulevardul Regina Elisabeta din Capitala a fost deblocat de manifestanti dupa sase ore, a doua zi de proteste la Universitate fata de proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana fiind incheiata fara incidente.

Aproximativ o mie de persoane, majoritatea tineri, s-au adunat luni dupa-amiaza, pentru a doua zi consecutiv, in zona fantanii de la Universitate, pentru a protesta fata de proiectul de exploatare miniera de la de la Rosia Montana, aprobat de Guvern saptamana trecuta.

Ca si in prima zi de protest, manifestantii au afisat steaguri tricolore si bannere pe care scria "Jos sclavia", "Rusine!", "Mai, mai, draga Rovana/ Ia mana de pe Rosia Montana", "Ei, nu! Noi, nu!", "Nu faceti ketchup din Rosia Montana!". Cele aproximativ 1.000 de persoane care au protestat, printre care si copii, au scandat "Jos Basescu!", "Jos Ponta!", "Ape curate, nu cianurate" si "PDL - USL aceeasi mizerie".

Dupa cateva ore de protest, timp in care manifestatia s-a desfasurat fara incidente, in jurul orei 22.30, manifestantii s-au mutat din zona fantanii de la Universitate pe Bulevardul Regina Elisabeta si au blocat circulatia rutiera. Protestatarii s-au asezat pe carosabil, unde mai multe ore au scandat mesaje impotriva proiectului de exploatare de la Rosia Montana si au batut ritmic cu sticle de plastic in asfalt.

In timpul protestului de pe Bulevardul Regina Elisabeta, jandarmii au stat grupati in dispozitiv si au facut apel la protestatari sa se retraga de pe carosabil, pentru a putea trece mijloacele de transport in comun blocate in zona, insa acestia au ramas pe strada.

Actiunea de protest s-a incheiat marti, in jurul orei 4.00, fara incidente.

Cum s-au desfasurat protestele duminica

Manifestatia a inceput duminica, la fantana de la Universitate, prima zi de protest fiind incheiata dupa zece ore, luni dimineata, in jurul orei 2.30. Cateva sute de manifestanti au mers in mars spre Guvern, cerand stoparea proiectului minier de la Rosia Montana. Dupa o manifestatie de peste o ora in Piata Victoriei, unde numarul protestatarilor a ajuns la aproximativ 2.000, acestia s-au intors la Universitate, unde s-au asezat pe bulevard, ocupandu-l pe un sens, de la fantana pana dupa intersectia cu strada Ion Campineanu.

Inarmati cu PET-uri pe care le izbeau ritmic de asfalt sau unele de altele, sute de tineri au ramas in zona ocupata, inconjurata de fortele de ordine, cateva ore si au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana", agitand steaguri si pancarte cu mesaje de protest fata de proiectul minier si decizia Guvernului de a-l promova intr-un proiect de lege.

Jandarmii au securizat zona in care s-a desfasurat protestul, fara a incerca oprirea acestuia.

Protestul de la Bucuresti, alaturi de manifestari similare desfasurate duminica in alte orase din tara, a avut loc dupa ce, pe 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul urmand sa fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.

Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.

Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proteste Rosia Montana, #exploatare aur rosia montana, #rosia montana gold corporation, #manifestatii Rosia Montana , #Industria mineritului