Romania, pe locul 13 in lume la exportul de mobila

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 14:51
3420 citiri
Romania, pe locul 13 in lume la exportul de mobila

Romania se afla pe locul 13 in lume la exportul de mobila, pe locul 28 la productie si pe locul 48 la consumul de piese de mobilier, a anuntat, miercuri, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), Aurica Sereny.

"Conform datelor oferite de Centrul Italian pentru Studii Industriale (CSIL), Romania se afla pe locul 13 in lume la exportul de mobila, pe locul 28 la productie si pe locul 48 la consumul de piese de mobilier. Clasarea tarii noastre pe un loc inferior la consum este determinata de puterea de cumparare redusa a populatiei. Tocmai din acest motiv, in Romania se cumpara in special mobila ieftina, de provenienta chinezeasca sau turceasca, si mai putin mobilierul de clasa medie, care ajunge in general la export. Exista, insa, si o cerere destul de mare pentru mobila foarte scumpa, stil, destinata mai ales amenajarii palatelor si conacelor", a declarat Sereny.

Potrivit acesteia, valoarea importurilor de mobila este de 351,2 milioane de euro, in timp ce valoarea exporturilor se ridica la 1,421 miliarde de euro.

"Un fenomen interesant care se remarca in ultima perioada este acela al importului de mobilier second-hand din piele, din tari precum Germania sau Danemarca. In industria mobilei din tara noastra lucreaza 55.000 de oameni, la care se adauga si locurile de munca de pe orizontala, mai ales cele din sectorul transporturilor", a adaugat presedintele APMR.

In opinia Auricai Sereny, autoritatile din domeniu trebuie sa puna accent atat pe gestionarea durabila a padurilor, cat si pe plantarea unor specii rapid crescatoare, pentru a asigura, astfel, pe viitor, materia prima necesara industriei mobilei.

#industrie mobila Romania, #exporturi mobila Romania, #productie mobila , #Industria mobilei