Presedinte ROMPAN: Industria de morarit si panificatie este aproape de faliment

Marti, 12 Martie 2013, ora 11:35
3182 citiri
Presedinte ROMPAN: Industria de morarit si panificatie este aproape de faliment

Industria de morarit si panificatie este in pragul falimentului, iar pentru redresarea sa este cruciala reducerea evaziunii fiscale in domeniu, precum si scaderea TVA la produsele de panificatie, apreciaza Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase ROMPAN.

"Nu este un deziderat al nostru reducerea pretului. Este o consecinta a acestei masuri (de diminuare a TVA n.r). Dezideratul este reducerea evaziunii fiscale si cresterea incasarilor bugetare. Se va intampla si acest lucru, probabil, in unele cazuri in care si pretul va scadea, sigur, cat ii permite piata", a spus Popescu, potrivit Agerpres.

Acesta considera ca trebuie realizata astfel scaderea TVA la produsele de panificatie.

"Sigur ca ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a promis. Cu Ministerul de Finante purtam acum discutii sa vedem cum punem in practica acest lucru. Este absolut necesar sa realizam acest deziderat pentru ca, altfel, industria de morarit si panificatie este aproape de faliment.

Fondul Monetar International probabil ca o sa zica da, pentru ca nu exista alta solutie. In toate celelalte state europene avem taxa pe valoarea adaugata redusa la alimente, cu exceptia Romaniei si Danemarcei. Seful delegatiei FMI (Erik de Vrijer) a spus ca a aplicat aceasta reducere de TVA la restaurante in Franta si nu a mers. Noi nu suntem restaurante, noi vom demonstra foarte bine in sase luni ca vor creste incasarile bugetare si, din date statistice, vom demonstra ca productia de paine creste cel putin cu 25%", a mai afirmat presedintele ROMPAN.

Guvernul doreste reducerea TVA la produsele de panificatie din iulie

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, recent, ca Guvernul ar putea lua o decizie dupa data de 15 aprilie in privinta introducerii proiectului pilot privind TVA redusa de 9% pe tot lantul de productie din sistemul de morarit si panificatie.

"Exista in intentia Guvernului introducerea, de la 1 iulie 2013, a unui proiect pilot privind TVA redus pe tot lantul de productie. Consideram ca aceasta este cea mai viabila solutie. La 15 aprilie vom avea datele statistice cu privire la mersul economiei in primul trimestru, respectiv cu incasarile la bugetul de stat si imediat dupa 15 aprilie vom fi in masura sa luam o decizie cu privire la introducerea proiectului pilot de la data de 1 iulie.

Este un proiect care isi dovedeste acum necesitatea. Din pacate, evaziunea fiscala este in crestere, a ajuns la 70-72% in acest sector si daca vrem sa salvam industria de panificatie, trebuie sa intervenim", a spus ministrul Agriculturii.

"Ramane sa vorbim despre ce varianta va fi vorba, sa stabilim de comun acord care varianta va fi cea mai buna. S-a vorbit ca agentul economic sa plateasca 24%, iar dupa aceea statul sa ramburseze 15% pe baza facturilor. Trebuie sa avem aceste cifre ca sa vedem care varianta este mai buna, cu 9% platit de agent la cereale, faina si paine sau cu 24% si se intoarce 15%. Eu cred ca ar trebui sa platim de la inceput 9%", a adaugat Constantin.

Ministrul Agriculturii a mai spus ca se vrea introducerea unui proiect pilot pentru a vedea cum functioneaza in incasari pe 6 luni.

"Daca nu s-ar incasa nimic dupa ce vom reduce TVA de la 24 la 9% ar fi un efort bugetar de 200 de milioane de lei pe an, adica 100 de milioane lei pe sase luni de zile. Eu cred ca se va incasa mult mai mult si daca va functiona se va extinde si la celelalte sectoare, la carne, lapte si legume fructe. Vrem TVA redusa la paine pentru ca va scadea foarte mult evaziunea fiscala, chiar daca nu va scadea pretul painii, produsul obtinut va fi mai mare cantitativ si calitativ", a mai spus ministrul Agriculturii.

#reducere TVA produse panificatie, #reducere evaziune fiscala morarit, #industrie morarit panificatie Romania , #Industria panificatiei